Публикация

Проф. Горчев: България изостава с въвеждането на новите технологии

В Гърция имат 9 робота, които се използват в гинекологичната и урологичната хирургия. В Румъния разполагат с 5 такива системи.


България не е узряла за въвеждането на новите технологии в медицината. Европа е консервативна по отношение на иновации, а у нас нещата стават още по-трудно. Това коментира проф. д-р Григор Горчев, който е първият сертифициран за Югоизточна Европа и България хирург на конзола за работа с роботизираната система Da Vinci S, преминал успешно четири нива на обучение в Центъра по телехирургия в Страсбург.

Изказването бе направено по повод навършването на 5 години от въвеждането и развитието на роботизираната хирургия в България. От извършването на първата операция с робота у нас през януари 2008 г. досега, екипът на проф. Горчев е направил около 500 гинекологични интервенции с Da Vinci S.

„България е първата страна от Източна Европа, въвела този тип хирургия, а сега изостава. В Гърция имат 9 робота - за гинекологични, урологични, както и такива за обща хирургия. В съседна Румъния пък разполагат с 5 системи и държавата е осъзнала ползите от този тип операции. При нас нещата стават трудно”, заяви проф. д-р Горчев. Ректорът на МУ-Плевен, проф. д-р Славчо Томов, който също е част от екипа на проф.д-р Горчев и е сертифициран хирург на конзола, съобщи, че в момента в Плевен има подготвен екип от двама уролози, които могат да прилагат роботизирана хирургия при онкологични заболявания на мъжа - рак на простатата.

„В бъдеще, ако проектът, който е изготвило висшето училище, за втора роботизирана система с две конзоли бъде одобрен, ще започне обучението и на трети екип от общи хирурзи, те ще преминат курс в Страсбург”, заяви проф. д-р Томов. Той сподели, че наскоро се е срещнал с плевенски неврохирург, който е изявил желание да се развие роботиката и в областта на неврохирургичните интервенции.

„Надяваме се, че всичко това ще се случи, но на първо време очакваме проектът, по който сме кандидатствали, да бъде одобрен”, допълни ректорът. Проф. д-р Горчев също изрази надежда за успеха на проекта и коментира, че по този начин Плевен ще се превърне в център на високотехнологичната медицина в България.


Коментари