Публикация

Учени предупреждават да се внимава с антибиотиците

Самолечението е изключено, за да може те да са ефективни срещу бактериалните инфекции.


Учени, събрали се на международна конференция на Галапагоските острови, предупредиха за последствията от прекомерното използване на антибиотици, като същевременно отбелязаха ролята им за удължаването на човешкия живот, съобщи Франс прес.

Директорът на Института по микробиология към университета Сан Франциско в Кито, Еквадор, Габриел Труеба заяви, че човечеството е изправено пред сериозен проблем, свързан с прекалената употреба на антибиотици.

„Това е в основата на появата на по-агресивни патогени. Опознахме всички механизми, с които микроорганизмите разполагат, за да генерират появата на резистентни към антибиотиците гени, и свързаната с това опасност за хората. Човечеството би трябвало да мисли повече за ваксини и по-малко за антибиотици. Трябва да опознаем еволюцията на даден феномен, за да намерим подходящото решение”, подчерта Габриел Труеба, цитиран от БТА.

Ада Йонат от Израел, която е Нобелов лауреат за химия за 2009 г., все пак увери, че въпросът, свързан със злоупотребата с антибиотици, не трябва да бъде преценяван от емоционална и политическа гледна точка. Тя припомни, че увеличената продължителност на живота е свързана в немалка степен с антибиотиците.

„Възможно е лекари и пациенти да допускат грешки, поясни Йонат. Всъщност антибиотици първоначално се използваха в борбата с вирусните болести, докато не си дадохме сметка, че са неефикасни. През последните няколко години обаче научихме много неща и не е коректно да се твърди, че антибиотиците предизвикват проблеми”.


Коментари