Публикация

Ново лечение за авансирал простатен карцином

Новата терапия се понася добре от пациентите и не няма сериозни странични ефекти.


Има напредък във възможностите за лечение на авансиралия простатен карцином, заяви пред CredoWeb националният консултант по медицинска онкология/химиотерапия доц. Галина Куртева, след като Комисията по цени и реимбурсиране вписа в Позитивния лекарствен списък лекарствения продукт cabazitaxel (цитостатичен препарат)на френската фармацевтична компания Sanofi.

Новата молекула е индикирана за пациенти, при които десеминираният карцином прогресира на фона на лечение с таксани. Разбира се, съществуват и възможностите на abiraterone, който е регистриран за лечение след прогресия на фона на цитостатично лечение. Т.е. ако имате болен, който е получавал таксан, след това би могъл да получи квазитаксан и, когато заболяването прогресира на фона на цитостатично лечение, се търси abiraterone, който действа по механизъм на прекъсване на хормоналната верига на 17-хидрокси кортикостерон.

Но има нови проучвания, които визират изтеглянето на тези молекули в по-ранни стадии. Резултатите от тях все още не са получени. Сabazitaxel,в комбинация с преднизон или преднизолон,се използва за лечение на пациенти с хормонорефрактерен метастатичен рак на простатата, лекувани преди това по схема, която съдържа доцетаксел.

Доц. Куртева заяви, че в кличини условия новата терапия се понася добре от пациентите. Не са отбелязани сериозни странични ефекти, които да налагат прекратяване на терапията. Наблюдавали сме хемопресия по отношение на левкоцити, тромбоцити, хемоглобин. Но при отлагане със седмица на вливането, няма проблем състоянието да се компенсира и лечението да продължи. Няма страх при онколозите да прилагат препарата. Въпросът е на опит и рутина.

Коментари