Публикация

Бременна, при която е диагностициран рак на маточната шийка, ражда здраво дете

В 16-тата гестационна седмица и направена конизация и серклаж. Веднага след раждането е отстранена цялата матка.


В практиката вече не са изключение случаите, когато по време на бременност се открива онкологично гинекологично заболяване, но въпреки това се ражда живо и здраво бебе. Доказателство за това е пациентка, лекувана при доц. Никола  Василев, началник на гинекологичнато клиника във ВМА. Пациентката е на възраст на 34 г.. Тя е в 16-та гестационна седмица, когато е препратена във ВМА от кабинета по онкопрофилактика на болница „Шейново" със съмнение за рак на маточната шийка. Налагаше се да се направи конизация, а това при бременна жена е рисковано,  тъй като може да загуби плода, обяснява доц. Василев. Преди интервенцията той налага серклаж, като целта е да се запази бременността. „Веднага след това направих конизацията и затегнах конеца. Така рискът бе сведен до минимум. Биопсията потвърди диагнозата – че не става дума за предраково изменение, а за вече развил се карцином. Оттук нататък беше игра на нерви – трябваше да решим какво да правим, дали да се борим за бебето или да мислим на първо място за живота на жената”, разказва доц. Василев. Решението било трудно. Семейството дори се примирява с мисълта, че  може да се наложи аборт по медицински показания, ако  животът на майката е в риск. През това време плодът достига 20-тата гестационна седмица. Лекарите насочват всичките си усилия към това, да дадат шанс на бебето да оцелее. Доц. Василев взема трудното решение да се изчака още известно време. Търпението дава резултат. Раждането става с цезарово сечение във ВМА. Предварително е уведомен националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева, която пристига с транспортен кувьоз, за да поеме грижите по новороденото. Бебето е добре, не е засегнато по никакъв начин от заболяването на майка си.

Веднага след цезаровото сечение била направена втора операция за отстраняване на матката с прилежащите лимфни възли. Жената понесе добре операцията, възстановява са нормално, каза още доц. Василев. Хистологичният анализ показал, че в лимфните възли няма ракови клетки, така че жената има всички шансове да пребори тежкото заболяване. При операцията яйчниците са преместени по-нагоре. Това е направено с цел, ако се наложи облъчване, те да не бъдат засегнати, а да съхранят функцията си.

Почти по същото време от „Шейново” изпращат в клиниката на ВМА втора пациентка със съмнение за рак на маточната шийка. Тя е едва на 23 г. и за разлика от първата жена не е бременна. „При нея приложихме операция, която смятах да направи при първата пациентка, но не стана заради това, че бременността вече бе напреднала, - поясни доц. Василев. - Отстранихме радикално маточната шийка и направихме лимфна дисекция. Остатъкът от матката – тялото, беше пришит към влагалището. Така младата жена остава със съхранени вътрешни полови органи и получава шанс някой ден да забременее и роди.” В най-долната част на маточното тяло е поставен серклаж, който в бъдеще при евентуална бременност ще помогне плодът да не бъде изхвърлен. Раждането при нея задължително ще е с цезарово сечение.

И двата случая са доста редки, като сега се случват почти едновременно. Не е изключение пациентките, при които се открива рак на маточната шийка, да са толкова млади. „Имам пациентка, която е диагностицирана със заболяването и оперирана, когато е била на 18 г. Следя я и досега. Оперирал я е баща ми преди повече от 30 години”, допълва доц. Василев.

През лятото на 2012 г. проф. Григор Горчев съобщи за своя пациентка, която успява да роди след операция от рак на маточната шийка. Тогава той обяви, че това се случва за първи в света. „Проверихме щателно - до момента в световната медицина няма публикувана информация за жена, станала майка след операция на рак на маточната шийка с робота Да Винчи”, заяви през август миналата година проф. Горчев.  В неговия случай обаче жената е била оперирана 2 г. преди да забременее с помощта на ин витро.


Коментари