Публикация

Д-р М. Ненков: Несериозно е твърдението, че 31 болници точат НЗОК

Истинският проблем бил, че НЗОК не проверявала качеството на медицинската дейност.


Несериозно е твърдението, че 31 болници източват здравната каса, заяви бившият заместник-здравен министър в служебното правителство д-р Мирослав Ненков.

Така той коментира публикация в днешната преса, според която при проверка в 52 лечебни заведения здравната каса е установила, че 31 от тях мамят с документи, за да вземат пари по клинични пътеки.

По думите му истинският проблем на касата бил, че тя не проверявала качеството на медицинската дейност, а само документите.

„По-скоро в тези болници са открити някакви нарушения. Например, ако инспекторите от здравната каса установят липсващ един подпис, цялата пътека пада независимо целия труд, който е хвърлен, парите, които са похарчени от болницата и че пациентът е излекуван”, каза д-р Ненков пред „Дарик”.

Според него болниците трябва да получават пари освен за преминал пациент и за качество, тъй като по думите му „в момента здравната каса въобще не я интересува какъв е изходът от конкретния случай”.

„Здравната каса иска примерно за пътека „апандисит” да съдържа 32 документа, които нямат отношение към диагнозата. Ако липсва едно от тези изследвания, веднага налага глоба. Ето ти го едно „източване” на касата, което не е никакво източване”, коментира бившият заместник- здравен министър.

По отношение на това, че са правени манипулации и лечение от лекари без специалност той уточни, че почти няма случаи лекари без специалност да не са с покритие с човек със специалност: „Това е документална грешка, че човекът без специалност е посочил своето име и не е дописал името на лекаря със специалността”, каза д-р Ненков.

Според него едно от най-сериозните установени нарушения е липсата на пациенти: „Не може да се каже в конкретния случай дали са използвани само налични данни на пациент да се отчете пътека или примерно, че човекът е отишъл до вкъщи да се изкъпе, защото болничната баня е отвратителна”.

Като друго сериозно нарушение д-р Ненков посочи и констатацията, че има документи, според които лекари, докато са били в отпуск, са преглеждали.

„По-голяма част от случаите са такива - не им достига един човек, за да бъдат регистрирани като най-висока степен на компетентност и те го намират по някакъв начин, а самото отделение предлага медицинска помощ, която е на чудесно ниво”, уточни д-р Мирослав Ненков.

Коментари