Публикация

Д-р Цветан Райчинов, шеф на БЛС: Спешният лекар да не пада под 1500 лв. заплата

Като медик не твърдя, че пушенето е полезно, но и пушачите трябва да имат място, където да се чувстват комфортно



-  Д-р Райчинов, вече се срещнахте с новия здравен министър. Кои са приоритетите, около които се обединихте?

-  Най-спешни са промените в спешната помощ, психиатрията, хематоцентровете, РЗИ. Естествено, има редица предизвикателства в  доболничната, болнична помощ, с лекарствата.

-  Какви конкретни стъпки  можем да очакваме в спешната помощ?

-  Ние настояхме за адекватна подготовка на кадри – дали ще бъдат парамедици, или лекари, тепърва ще се уточнява. Но според споразумението, което подписахме с двете управляващи в момента партии, заплатата в „Спешната помощ” трябва да е 2 пъти колкото средната в бюджетната сфера – т.е. около 1500 лв.

-  Смятате ли, че е добре сегашният спешен център в София да се разбие на няколко към големите болници?

-  Това не е точно преустройство. Дали ще са на едно място, или поотделно, няма значение. От гледна на достъпността е по-добре да са поотделно. Но ако екипите продължат да бъдат  колкото са сега,  дали ще са пръснати, или на едно място, няма никакво значение. Нищо  няма да се промени. Не мога да кажа точно колко трябва да станат, въпрос на конкретни разчети е, но със сигурност трябва да се увеличат.

-  Дебатът за закрила на лекарите от насилие и конкретните  законопроекти, влезли вече в парламента, отменят ли идеята ви за протест на 15 юни, обявен заради д-р Красимир Йорданов?

-  Да. До 15 юни законът няма да може да влезе в зала, но се надявам да се приеме най-късно до края на юни, а не да се проточен до края на мандата.

-  Общопрактикуващите лекари реагираха, че не влизат обсега на закрила?

-  Не, и четирите внесени законопроекта предвиждат закрила на всички медицински специалисти по време на изпълнение на служебните им задължения. Това включва лекари и сестри както от болничната, така и от доболничната помощ. Не са включени шофьори и санитари, затова ние настояхме да се добавят и физически лица в системата на здравеопазването.

-  Ще има ли дейности, които ще се върнат на държавно финансиране от здравното министерство?

-  Да. Ваксините, ин витрото. Това са национални програми, които трябва да бъдат финансирани от държавата, не от касата, защото не могат да зависят от събираемостта на здравните вноски.

-  В областта на психиатричната помощ какво ново очаквате?

-  Подобряване на заплащането и базата. Това е изключително важен сектор, а сега са твърде малко психиатричните центрове, които отговарят на изискванията.

-  Тези дни бе лансирана идеята за референдум за тютюнопушенето. Обсъдихте ли това със здравната министърка?

-  Не. Лекарският съюз също не е излизал с позиция по този въпрос. Като лекар няма как да кажа, че пушенето е нещо добро и полезно. Това е абсурд. Но живеем в демократичен свят и би трябвало да има място за всеки под слънцето. За пушачите трябва да им място, където да се чувстват свободно. Никога една рестрикция, нещо, наложено насила, не води до добър ефект.

-  Проблемът с осигуряването продължава да стои остро. Излиза ли на дневен ред пак въпросът с монопола на здравната каса?

-  Категорично частните алтернативи на касата трябва да се обсъждат, но те може да се реализират в рамките на 3-4 г., докато бъдат разчетени средства за демонополизиране на касата. Но на този етап проблемът е в управлението й, тъй като в лицето на Пламен Цеков не срещаме нито разбиране, нито възможности за преговори и постигане на някакво съгласие. Затова и с нетърпение очакваме смяната на ръководството. И в рамките на единствената каса възможности за гъвкави механизми и за регулация има, стига да има желание. Сегашното ръководство на касата обаче няма такова желание.

-  Създава ли според вас проблем фактът, че здравноосигурителните дружества бяха превърнати в застрахователни дружества?

-  Разбира се. Това е една грешка на държавата, която пропусна възможността да запази здравноосигурителните дружества. Застраховането е съвсем друг вид дейност. Има евродирективи в тази посока, но ни се наложи да се съобразим с тях, защото не беше въведено своевременно допълнително доброволно здравно осигуряване. Поне 1% трябваше да се предвиди за това. Тогава тези фондове щяха да се запазят. Но това не се случи. А застраховането е нещо друго. Аз не виждам как една жена ще се застрахова срещу раждане и бременност например. Това е несериозно. Застраховането сигурно има своето място, но то не е здравно осигуряване, още по-малко солидарност.

-  Каква е позицията ви за електронното досие? Касата обяви, че то вече е готово, но лекарите масово не са неясно или имат препоръки.

-  Електронното досие няма как да работи без електронната карта.  Тя е ключът към досието, защото иначе нито има възможност за контрол, нито е ефективно. Това говорихме и с министър Андреева. Дори й предложихме тази карта да е комплексна – и за здравно, и за социално осигуряване. Това е много важно, защото не е само здравеопазването. Така ще може да се осъществи и много по-сериозен контрол върху сивата икономика, ще помага и на инспекцията по труда.

-  Какво да очакваме  след последния събор на БЛС?

-  Приехме някои промени в Кодекса за професионална етика във връзка с решението на ВАС се отмени възможността лекарският съюз да налага глоби. Съгласно него Това решение всъщност отменя лекарският съюз и етичните му комисии вече не могат да налагат никакви санкции на когото и да било. БЛС не може да бъде търсен за контрол и санкции на колеги. Това за пореден път доказва отношението към лекарите.

Коментари