Публикация

Студенти дариха средства за лечение на болна от анорексия

Чрез благотворителна инициатива младите кандидат-лекари убедиха 33-годишната жена да се подложи на животоспасяващата терапия


Студенти по медицина организираха и проведоха благотворителен концерт, посветен на борбата с хранителните разстройства, с помощта на който успяха да съберат средства за лечение на пациентка болна от анорексия. Веднага след провеждането на необходимите консултации със специалисти, 33-годишната Христина Косева ще започне лечението си по програма в специализирания център за хранителни разстройства на Токуда Болница София.

Анорексията е едно от най-опасните заболявания, което е свързано с отказ от храна и често има фатален край. Смята се, че у нас засегнати от хранителни разстройства са между 200 и 400 хиляди души.

„Необходимо е хората да знаят повече за проблема, за симптомите на болестта и психологически и измерения, за да мога да я победят” – казва Явора Стоилова, майка на талантливата художничка Василия Стоилова, жертва на коварната болест и вдъхновител на създаването на Центъра за лечение на хранителни разстройства в Токуда. В момента единствено там комплексно се лекуват анорексия, булимия и други форми на хранителни разстройства. Центърът бе открит на 15 октомври и до сега през консултациите с психиатър, гастроентеролози, ендокринолози и други специалисти са преминали над 45 души.

Христина Косева, която ще получи възможността да се лекува в Центъра за хранителни разстройства, e преживява няколко тежки периода на болестта, включително будна кома. Тя е майка на 8-годишно дете и решава, че трябва да се бори, най-малко в неговото име.  „Проблемът на повечето болни от анорексия е, че те самите не осъзнават и отричат съществуването на болестта, както правех и аз самата” – добави Христина.

Дарението бе връчено на младата жена в присъствието на изпълнителния директор на Токуда д-р Явор Дренски, който благодари на студентите по медицина за изключително хуманния жест. „Вие днес направихте най-важното за един човешки живот – да убедите пациент, че е необходимо да се лекува и да му дадете достъп до възможността да победи това застрашаващо живота заболяване. Горд съм, че съм лекар, когато виждам как още отстудентската скаймейка вие сте отдадени на спасяването на човешки живот”, заяви д-р Дренски на представителите на асоциацията на студентите по медицина в България.

Коментари