Студенти дариха средства за лечение на болна от анорексия
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Студенти дариха средства за лечение на болна от анорексия

Студенти дариха средства за лечение на болна от анорексия

Чрез благотворителна инициатива младите кандидат-лекари убедиха 33-годишната жена да се подложи на животоспасяващата терапия

Студенти по медицина организираха и проведоха благотворителен концерт, посветен на борбата с хранителните разстройства, с помощта на който успяха да съберат средства за лечение на пациентка болна от анорексия. Веднага след провеждането на необходимите консултации със специалисти, 33-годишната Христина Косева ще започне лечението си по програма в специализирания център за хранителни разстройства на Токуда Болница София.

Анорексията е едно от най-опасните заболявания, което е свързано с отказ от храна и често има фатален край. Смята се, че у нас засегнати от хранителни разстройства са между 200 и 400 хиляди души.

„Необходимо е хората да знаят повече за проблема, за симптомите на болестта и психологически и измерения, за да мога да я победят” – казва Явора Стоилова, майка на талантливата художничка Василия Стоилова, жертва на коварната болест и вдъхновител на създаването на Центъра за лечение на хранителни разстройства в Токуда. В момента единствено там комплексно се лекуват анорексия, булимия и други форми на хранителни разстройства. Центърът бе открит на 15 октомври и до сега през консултациите с психиатър, гастроентеролози, ендокринолози и други специалисти са преминали над 45 души.

Христина Косева, която ще получи възможността да се лекува в Центъра за хранителни разстройства, e преживява няколко тежки периода на болестта, включително будна кома. Тя е майка на 8-годишно дете и решава, че трябва да се бори, най-малко в неговото име.  „Проблемът на повечето болни от анорексия е, че те самите не осъзнават и отричат съществуването на болестта, както правех и аз самата” – добави Христина.

Дарението бе връчено на младата жена в присъствието на изпълнителния директор на Токуда д-р Явор Дренски, който благодари на студентите по медицина за изключително хуманния жест. „Вие днес направихте най-важното за един човешки живот – да убедите пациент, че е необходимо да се лекува и да му дадете достъп до възможността да победи това застрашаващо живота заболяване. Горд съм, че съм лекар, когато виждам как още отстудентската скаймейка вие сте отдадени на спасяването на човешки живот”, заяви д-р Дренски на представителите на асоциацията на студентите по медицина в България.

Мнения