Публикация

От печата: БСП смъква таксата за джипи?

ДПС се прицели в проблемите на Спешната помощ


БСП и ДПС вече пишат своите екшън планове за промени в здравните закони. След „ремонта” на Закона за здравето за либерализиране на режима за пушене в заведенията, депутатите от двете партии ще предложат текстове за решаването на затлачени с годините проблеми. Това съобщава в. „Труд”, като цитира „високопоставени източници”.

Всекидневникът посочва, че сред червените депутати се е появила новата стара идея за облекчения при плащането на потребителската такса при личния лекар:
„В БСП обмисляли дали отново да понижат тарифата за пенсионерите и тя пак да стане примерно левче или въобще да отпадне и възрастните хора да попаднат в групата на освободените. Депутати от БСП казаха още, че за разлика от предходния парламент няма да правят законодателство на парче, а след задълбочени анализи и по план”.

„В миналото Народно събрание здравната комисия се произнасяше постфактум, реагираше на пожар. Сега целта ни ще е да предвиждаме какво ще се случва в системата”, заяви д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на ПГ на ДПС, цитирана от вестника. Според в. „Труд” тя е сочена за бъдещ шеф на Комисията по здравеопазване,.

По думите на д-р Джафер усилията й ще бъдат насочени към решаване на проблемите на Спешната помощ, като ще бъдат предприети всички необходими мерки, включително и законодателни. А тъй като сме вече в средата на годината, депутатката от ДПС припомни, че скоро започват и обсъжданията на закона за бюджета на здравната каса за догодина. „Трябва да решим и как оттук нататък ще се финансират болниците, какъв ресурс ще се отпуска на новите, които са поне по 10 на година”, посочи д-р Джафер.


Коментари