Публикация

Нов метод за сканиране открива сърдечни увреждания след химиотерапия

Ранното им откриване е от съдбоносно значение.


Откриването на ранни сърдечни увреждания у децата след химиотерапия е възможно чрез сканиране с ядрено-магнитен резонанс, сочат резултатите от канадско изследване.

Дори когато функционирането на детското сърце изглежда нормално, новият метод за сканиране може да открие сърдечни увреждания, заявиха учени от университета на Алберта.

Ранното им откриване е от съдбоносно значение. Макар да е ефикасна срещу много видове рак, химиотерапията с антрациклини може да предизвика необратими промени в сърдечния мускул, които да останат невидими няколко години след лечението.

В рамките на изследването сканиране с ядрено-магнитен резонанс било приложено на деца на възраст между 7 и 19 години в ремисия след химиотерапия. Като използвали новия метод, наречен Т1 картографиране, учените идентифицирали ранния ефект от лечението върху сърцата на пациентите.

Въпросният ефект бил открит дори у деца, чието функциониране на сърцето изглеждало нормално при преглед с ултразвук.

„Сканирането на сърдечния мускул е по-трудно от това на другите органи, защото той непрестанно се свива и отпуска”, заяви кардиологът д-р Крис Плъмър от болницата „Фриман” в Нюкасъл, цитиран от БТА. Изображенията с новите скенери обаче са много добри.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Cardiovascular Magnetic Resonance.


Коментари