Публикация

Витамин D намалява риска от инфаркт и инсулт

Той се синтезира в кожата основно под въздействието на слънчевата светлина.


Слънчевата светлина може да помогне на милиони хора да намалят риска си от високо кръвно налягане, сочат резултатите от британско проучване.

Авторите му от Юнивърсити колидж в Лондон са открили пряка връзка между недостига на „слънчевия” витамин D и високото кръвно налягане, което повишава опасността от инфаркт и инсулт.

Зависимостта между недостига на витамина и повишеното кръвно налягане е проучвана и преди, но не е била напълно изяснена. За да добият по-ясна представа, британските учени са анализирали данните от 35 предишни изследвания, обхванали 155 000 души от Европа и Северна Америка. Направеният анализ е показал, че хората с по-висока концентрация на витамин D са с по-ниско кръвно налягане.

За целите на изследването специалистите са анализирали генетични варианти, известни като единични нуклеотидни полиморфизми. Като отражение на индивидуалния витаминен статус с тяхна помощ може да се тества връзката с високото кръвно налягане.

Изследователите са установили, че на всеки 10 процента повишение на концентрацията на витамин D съответства понижение с 8,1 процента на риска от високо кръвно налягане.

Учените смятат, че на базата на получените резултати може да се помисли за обогатяване на храните с витамин D за превенция на някои видове сърдечносъдови заболявания, посочва БТА.

Витамин D се синтезира в кожата основно под въздействието на слънчевата светлина, но се съдържа и в някои хранителни продукти като мазни риби, яйца и обогатени зърнени закуски. Количеството му в храните обаче е твърде ниско. Някои хранителни продукти се обогатяват с витамин D, но авторите на настоящото проучване смятат, че заради ползите тази практика трябва да стане по-масова


Коментари