Публикация

Открит е протеин, свързан със загубата на паметта

Същият протеин може да е фактор за появата на аутизъм.


Учени установиха повече неща за ролята на мозъчен протеин, който е от съществено значение за превръщането на наученото в дългосрочна памет.

Те са на мнение, че бъдещи изследвания върху ролята на Arc протеина могат да помогнат за откриване на нови пътища за борба с неврологичните заболявания. Същият протеин може да е фактор за появата на аутизъм.
Неотдавнашно изследване откри недостиг на въпросния протеин в мозъците на пациенти, засегнати от болестта на Алцхаймер.

Ръководителят на изследването, експертът по неврология и физиология от Калифорнийския университет в Сан Франциско д-р Стив Финкбайнър заяви, че лабораторни опити са доказали важната роля на протеина.

Отдавна е известно, че Arc протеинът е замесен в дългосрочната памет, тъй като мишки, у които той липсва, научават нови задачи, но не успяват да си спомнят за тях на следващия ден, каза ученият. По-късни експерименти разкриха, че този протеин действа като регулатор на невроните по време на формиране на дългосрочната памет. Учени наскоро заключиха, че протеинът се е изчерпал в хипокампусите - мозъчните центрове за съхраняване на паметта, на пациенти, засегнати от болестта на
Алцхаймер.

Сега специалистите констатирали, че някои гени вероятно се включват и изключват в определено време, за да се генерира поява на протеини, които помагат на невроните да складират нова памет. Учените стигнали до извода, че Arc протеинът регулира този процес.

Хората, у които има недостиг на протеина, могат да имат проблеми със запаметяването, отбеляза д-р Финкбайнър, цитиран от БТА.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Neuroscience.


Коментари