Публикация

Антидепресантите пречат на ерекцията, но помагат при преждевременна еякулация

При жените те оказват силно негативно влияние върху желанието за секс


Всеки трети мъж над 40 години има проблем с ерекцията, но нищожна част от страдащите се решават да потърсят специализирана помощ, сочи статистиката. Причините са две, смята д-р Тодор Еров, който работи като общопрактикуващ лекар, но от няколко години се занимава и със сексуално здраве. Първата причина е, че това е тема-табу, а втората - у нас все още няма достатъчно обучени специалисти, които наистина да помагат в решаването на сексуалните проблеми. Неглижирането на проблема обаче се отразява върху качеството на живот. Качественият секс е важен за доброто здраве.

Около 90% от пациентите на д-р Еров са мъже. Повечето от тях търсят помощ заради еректилна дисфункция. Тя се оказва най-разпространения сексуален проблем сред силната половина от света. Преждевременната еякулация е втората по честота и не по-малко неприятна ситуация при мъжете. Що се отнася до жените – те най-често се оплакват от понижено либидо.

От къде идват проблемите в леглото?

50% от причините са психогенни и още толкова са органични, показва опитът на д-р Еров. За един обстоен преглед при него е необходим около час, в който пациентът да се отпусне и да сподели всичко, което го тревожи. Задължително е да се установи дали приема някакви лекарства, защото много от медикаментите, които лекуват други симптоми, често причиняват сексуални смушения. По думите на сексолога 60% от диабетиците и 50% от хипертониците имат проблеми с ерекцията. Съответно за да се възстанови еректилната функция, пациентът трябва да се насочи към специалист, който лекува тези заболявания.

При жените пък първо трябва да се изключат гинекологични проблеми, затова пациентките се насочват към гинеколог. Много често обаче се срещат и случаи на жени, страдащи от вагинизъм – състояние, при което се получават спазми на влагалищната мускулатура и не може да се осъществи полов акт. В тези случаи обикновено се касае за някакъв психологичен проблем, но лечението трябва да е комплексно и много прецизно, за да не се задълбочи заболяването.

Как влияят лекарствата?

„Масово в днешно време се предписват антидепресанти, а те са една от причините за еректилна дисфункция. Страничните ефекти на тези медикаменти са намаляване на сексуалното желание при жените и възпрепятстване на ерекцията при мъжете. Някои определени антидепресанти обаче могат да имат и положителен ефект при пациенти с преждевременна еякулация и затова се използват често като лечение в подобни случаи”, пояснява сексологът. 

Според него, за да се разнищи истинската същност на проблема в леглото на една двойка, е задължително присъствието и на двамата партньори. Често истината се корени точно в техните взаимоотношения, различния ритъм на живот или съществена възрастова разлика.

Мъжете или жените имат повече сексуални смущения?

Отговорът на този въпрос не е лесен, но има обективна причина, поради която мъжете по-често търсят помощ от сексолог. „Жената, дори да има ниско либидо, може да симулира желание и това няма да й попречи да прави секс. Тя може да замести сексуалното удоволствие и с пазаруване, среща с приятелки, парче шоколад, без това да се отрази на нейната психика. Докато при мъжа намаленото либидо е свързано с невъзможност да осъществи сексуален контакт, което действа много силно на самочувствието и нервната система на пациента”, обяснява д-р Еров.

Световната статистика от последните 5-6 години показва, че около 45% от мъжете на 40-70 години имат еректилна дисфункция под една или друга форма. А това важи с пълна сила и за българите, които са сред сексуално-активните нации и редовно правят секс.

Колко пъти седмично е нормално?

Честотата на половите контакти зависи от възрастта и обикновено намалява с напредването на годините. „Между 20 и 30 години човек може да прави секс по няколко пъти всеки ден. След 30 до 40 години е нормално през ден, от 40 до 50 години два-три пъти седмично, 50-60 години веднъж на 10 дни и т.н. Много е важно над една определено възраст мъжът да отделя нужното време за релакс и възстановяване. Защото колкото по-често еякулира, толкова повече той се изтощава.

При жената е обратното - колкото по-често получава оргазъм, толкова повече тя се зарежда, цъфти и изглежда все по-добре. Затова, ако иска да бъде добър любовник, мъжът трябва да се съхранява като задържа еякулацията и се стреми да еякулира по-рядко”, обяснява д-р Еров. Според него изискванията към съвременния мъж са прекалено високи, което допълнително го потиска и предизвиква еректилни смущения. От мъжа се очаква да бъде не само богат, умен и красив, но и много потентен. „А всъщност размерът няма значение. Особено като се има предвид разположението на клитора и „G” точката, от които се получава оргазъм”, категоричен е сексологът.

Коментари