Публикация

Нови правила на ЕС за детските, диетичните и нискокалоричните храни

Млечните храни - без снимки на бебета.


Използването на снимки на деца върху етикетите на храните на млечна основа няма да бъде разрешено.

Това стана ясно вчера, след като Европейският парламент гласува правилата за етикетирането на бебешките млека и храните за специални медицински цели. Забранява се поставянето и на „други изображения или текст, които могат да идеализират употребата на тези храни” и да демотивират кърменето.

Новите текстове важат за етикетите на храните на млечна основа за деца под 12 месеца (включително преходните храни).

Проектът, който вече е одобрен от преговарящите от страна на парламента и съвета, обхваща и някои групи нискокалорични храни.

„Кърмачетата, малките деца и сериозно болните хора очевидно не са потребители като всички други и е наше задължение, като законодател, да определим по-строги правила, например за състава и надписването на храните, предназначени за тях”, заяви Фредерик Рийс (АЛДЕ, Белгия) след гласуването.

„От друга страна, важно е и да установим някакъв ред в джунглата от хранителни продукти, чрез премахване на концепцията за диетични храни, узурпирана от маркетинга”, добави тя.

Новото законодателство опростява и изяснява правилата за етикетирането и съставките в храните, предназначени за кърмачета и малки деца, преработените храни на зърнена основа, храните за специални медицински цели и заместителите на целодневния хранителен прием за регулиране на телесното тегло. Законодателството включва и специален списък от витамини и минерали, които могат да бъдат добавени към тези храни.

Според текста на етикетите на храните на млечна основа за деца под 12 месеца, включително преходните храни, се разрешава поставянето на графични изображения, целящи лесната идентификация на формулата и обясняващи начините на приготвяне.

Парламентът изисква от комисията да прецени дали „млеката за растеж”, давани на кърмачета и малки деца, имат „хранителни предимства спрямо нормалните диети на децата в период на отбиване”. Комисията също трябва да прецени дали е необходимо законодателство за храните за спортисти.

Освен това новото законодателство изисква да се гарантира, че остатъците от пестициди в продуктите за малките деца и хора на специален хранителен режим са сведени до минимум.

Част от разпоредбите в новия регламент ще влязат в сила след 20-ия ден от публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

 


Коментари