Публикация

От печата: Нито един здравен фонд не е прелицензиран

След 7 август няма да могат да сключват договори, ако все още не са получили разрешение от надзора.


Два месеца преди изтичане на срока за превръщането на здравните фондове в застрахователи все още никой не е получил нов лиценз, съобщава в. „24 часа”, който е направил проверка сред дружествата и в Комисията за финансов надзор (КФН).

„В бранша се съмняват дали процедурата няма да се забави и много фондове да останат извън бизнеса. Той се оценява на близо 50 млн. лв., колкото са премийните приходи на фондовете към края на миналата година. По данни на „Застрахователен надзор” към КФН към момента от 19 здравноосигурителни дружества 12 са подали документи. От тях 8 са поискали лиценз за застраховане, един е поискал разрешение за вливане в застраховател, а още един е пожелал доброволно прекратяване. До началото на юни 2013 г. все още няма разрешение за прелицензиране на нито едно здравноосигурително дружество, обобщават от КФН”, информира вестникът и допълва, че някои фондове са подали искането за прелицензиране в края на миналата година, други - в началото на тази.

„Основното оплакване е, че документите им непрекъснато се връщат с нови изисквания. Компании обясниха, че указанията как ще става прелицензирането и какви документи са нужни, били публикувани едва на 9 април тази година - 8 месеца след влизането в сила на промените в закона. Така дружествата комплектували документацията на сляпо, следвайки написаното в Кодекса за застраховане”, пише още в. „24 часа” и допълва, че „след пускането на указанията обаче се оказало, че подготвеното не е достатъчно. Дори имало разминавалия с кодекса, твърдят някои компании”.


Коментари