Публикация

БОДК: Кръвта няма аналог! Дари кръв – спаси живот!

На 14 юни е Световният ден на доброволното кръводаряване.


България е на едно от последните места по кръводаряване в Европа, като броят на кръводарителите е едва 22-ма на 1000 души. Реално обаче проблемът е много по-голям, тъй като от тях истински доброволни кръводарители са едва около 25%. Повечето хора предпочитат да помогнат само на свои роднини и приятели, които са изпаднали в нужда.

Това съобщават от Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК).

В повечето цивилизовани страни платеното кръводаряване е незаконно. У нас обаче то е разрешено само по изключение, като това не включва нелегалните търговци на кръв, които обсаждат кръвните центрове и изнудват близките на нуждаещите се.

„Кръводаряването е сред най-хуманните постъпки, които не могат и не трябва да бъдат оценявани в пари. Към настоящия момент човешката кръв няма аналог в световен мащаб и това я прави безценна”, подчертават от организацията.

Всеки ден поради катастрофи, операции, раждания и множество заболявания повече от 500 души у нас имат животоспасяваща нужда от кръв и кръвни продукти.

Според организацията проблемът с недостига на кръв и липсата на достатъчно доброволни кръводарители засяга всички. Оказва се, че всеки втори човек се сблъсква с нуждата от кръв за себе си или за свой близък поне веднъж в живота си. „Идеята е да не се сещаме за това чак когато нуждата ни притиска”, изтъкват от БОДК.

По повод Световния ден на доброволното кръводаряване – 14 юни, от организацията благодарят на всички доброволни кръводарители и припомнят на тези, които имат възможност, да помогнат, защото „всяко кръводаряване е дар на живот за човек в нужда”.

Повече информация за дейността на Българската организация за доброволно кръводаряване можете да намерите на адрес: www.bgblood.org, както и във фейсбук.


Коментари