Публикация

Само 5% от хората мият правилно ръцете си

Ръцете трябва да се мият енергично 15-20 секунди със сапун и вода.


Само пет процента от хората мият ръцете си достатъчно дълго след посещение в тоалетната, така че да бъдат убити вредните бактерии.

Учени от университета в Мичиган установиха, че една трета от хората дори не използват сапун, а всеки десети подминава умивалника.

При проучването мъжете са получили по-ниска оценка от жените. Само половината от господата използват сапун, а 15 процента въобще не мият ръцете си след посещение в тоалетната. При жените 78 процента използват сапун, а 7 процента не мият ръцете си.

Ръцете трябва да се мият енергично 15-20 секунди със сапун и вода, за да бъдат убити бактериите. Обикновено хората ги мият само 6 секунди, отбелязва БТА.

Учените установиха, че хората са по-склонни да не измият ръцете си, ако мивката е мръсна. Чистата мивка ги предразполага да търкат ръцете си по-дълго.

Миенето на ръцете е един от най-ефективните начини за намаляване на разпространяването на инфекциозни болести. Мръсните ръце допринасят с 50 процента за епидемиите от заболявания, пренасяни с храна.

Изследването е обхванало 3749 души, използващи обществени тоалетни.


Коментари