Повече направления за специалист през второто тримесечие на годината 
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Повече направления за специалист през второто тримесечие на годината 

Повече направления за специалист през второто тримесечие на годината 

Тази седмица са отпуснати и допълнителни 465 хил. лв. за медико-диагностични изследвания

Направленията за специалист, разпределени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за второто тримесечие на годината, са 1 612 894, което е с 37 392 повече спрямо първото тримесечие на 2013 г. 

Това съобщи здравната каса, като уточни, че през тази седмица са отпуснати и допълнителни 465 888 лв., предназначени за медико-диагностични изследвания. Разпределението е направено от заложените средства за тази цел в бюджета на касата в размер на 178 млн. лв.

В днешната преса беше застъпена тезата, че 20 дни по-рано са свършили направленията за лечение и на пациентите ще се наложи да доплащат.

От институцията обаче поясниха, че личните лекари и специалистите могат да използват 10% допълнително над определените им за тримесечие регулативни стандарти, като те не трябва да се компенсират. Остава и възможността за надвишаване на регулативните стандарти с още 15%, които трябва да се компенсират в следващото тримесечие, а неусвоените направления от предходното тримесечие могат да бъдат усвоени през текущото.

Предвидена е и възможност при неусвоени направления за диспансерно наблюдение те да бъдат прехвърлени за остри случаи.

Също така е определен и резерв, от който да бъдат отпускани допълнителни средства на личните лекари и на специалистите, ако те са заявили такава необходимост.

Обезпечени са програмите за майчино и детско здравеопазване, при които са гарантирани задължителните прегледи, консултации и изследвания. Предвидени са и направления по програмите за профилактика, диспансерно наблюдение на хронично болни и пациенти, попадащи в рискови групи, съобщават още от здравната институция.


Мнения