Публикация

Повече направления за специалист през второто тримесечие на годината 

Тази седмица са отпуснати и допълнителни 465 хил. лв. за медико-диагностични изследвания


Направленията за специалист, разпределени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за второто тримесечие на годината, са 1 612 894, което е с 37 392 повече спрямо първото тримесечие на 2013 г. 

Това съобщи здравната каса, като уточни, че през тази седмица са отпуснати и допълнителни 465 888 лв., предназначени за медико-диагностични изследвания. Разпределението е направено от заложените средства за тази цел в бюджета на касата в размер на 178 млн. лв.

В днешната преса беше застъпена тезата, че 20 дни по-рано са свършили направленията за лечение и на пациентите ще се наложи да доплащат.

От институцията обаче поясниха, че личните лекари и специалистите могат да използват 10% допълнително над определените им за тримесечие регулативни стандарти, като те не трябва да се компенсират. Остава и възможността за надвишаване на регулативните стандарти с още 15%, които трябва да се компенсират в следващото тримесечие, а неусвоените направления от предходното тримесечие могат да бъдат усвоени през текущото.

Предвидена е и възможност при неусвоени направления за диспансерно наблюдение те да бъдат прехвърлени за остри случаи.

Също така е определен и резерв, от който да бъдат отпускани допълнителни средства на личните лекари и на специалистите, ако те са заявили такава необходимост.

Обезпечени са програмите за майчино и детско здравеопазване, при които са гарантирани задължителните прегледи, консултации и изследвания. Предвидени са и направления по програмите за профилактика, диспансерно наблюдение на хронично болни и пациенти, попадащи в рискови групи, съобщават още от здравната институция.


Коментари