Публикация

Разходките след хранене намаляват риска от диабет

Полезна е всякаква активност.


Кратките разходки след всяко хранене намаляват опасността от диабет тип 2 за по-възрастните хора, като е достатъчно да отделят 15 минути за тях.

Ефикасността им за намаляване на кръвната захар е като на една дълга разходка, твърдят учените от университета „Джордж Вашингтон”, цитирани от БТА.
Повишаването на кръвната захар след хранене увеличава опасността от диабет тип 2. Затова почивката тогава „е най-лошото нещо, което човек може да направи”. Полезна е всякаква активност.

Американските учени са първите, които проверяват как се отразява върху кръвната захар краткото раздвижване в рисковия период след хранене. Резултатите им показват, че три 15-минутни разходки са също толкова ефикасни за намаляване на кръвната захар за 24-часов период, колкото една 45-минутна разходка в умерен ритъм.

Раздвижването след хранене обаче е значително по-ефикасно за ограничаване на потенциално увреждащото покачване на кръвната захар след хранене, каквото се наблюдава у по-възрастните хора.

При тях контролът на кръвната захар след хранене е по-лош заради инсулиновата резистентност в мускулите и бавното отделяне на инсулин от панкреаса.
Учените препоръчват особено разходките след вечеря, защото често това е най-обилното хранене за деня. Ако кръвната захар се покачи, тя се задържа така през цялата нощ.


Коментари