Публикация

От печата: Остър дефицит на лекари в общинските болници

В 13 области на страната потреблението на болнична помощ е намаляло с 10%.


В провинцията има остър дефицит на лекари. Само за една година са напуснали почти половината специалисти по вътрешни болести и около една четвърт от хирурзите в общинските болници.

Това съобщава в. „Монитор”, позовавайки се на Сдружението на общинските болници (СОББ).

„Такава внезапна промяна в двете най-важни специалности в медицината не може да не се отрази негативно на системата на здравеопазване”, прогнозира председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев, който е и директор на болницата в Чирпан.

Според него тези проблеми най-силно се усещат в по-малките лечебни заведения.

Там веднага се появява дефицит на кадри поради потребността същите пациенти да се диагностицират и лекуват от поне пет специалности във вътрешната медицина и рязко се покачват разходите за заплати, поясни д-р Тотев”, отбелязва всекидневникът.

От друга статия на „Монитор” става ясно, че в 13 области на страната потреблението на болнична помощ е намаляло с 10% и хората не могат да си позволят да постъпят в лечебно заведение.

В същия вестник е поместено и интервю с Николай Хаджидончев, председател на Българската генерична фармацевтична асоциация. В него той призовава разходите на Националната здравноосигурителна каса да станат публични. Става ясно, че представители на асоциацията ще се срещнат днес с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, като ще бъдат представени и проблемите пред тях:

„На първо място бихме искали да се спрат спекулациите с цените на лекарствата. Тази полемика доведе до много негативни резултати за българските пациенти. Цели терапевтични молекули, например при лечението на някои карциноми, изчезнаха от нашия пазар.

Според нас трябва да се говори не за сваляне на цени, а за оптимизация на обществените разходи. Трябва да се погледне какъв е проблемът за пациентите. А той според нас е в нивата на доплащане, което е най-високо в цяла Европа. Това не е нормално. Човек се осигурява, плаща си здравните вноски, а когато му се наложи да се лекува, той заплаща от джоба си около 60-70% от цената на медикаментите. Това особено за пенсионерите и социалнослабите е непосилно”, подчертава Николай Хаджидончев.

Другият проблем, който ще бъде поставен пред здравния министър, е свързан с бюджета на касата.

„Искаме разходите на НЗОК да станат публично достояние. До момент никой не знае за кое колко се харчи. Не се вижда, каква част от публичните средства отиват за оригинални лекарства и каква - за генерици”, посочи председателят на Българската генерична фармацевтична асоциация. Според него трябва да се търси вариант за навлизането на повече генерични медикаменти в лечението на пациентите.

„Това трябва да става на базата на тази оптимизация на обществените разходи, за които говорих досега. Така ще се освободи публичен финансов ресурс за заплащането на новите иновативни терапии, които навлизат в лечението на редица тежки заболявания”, допълни той.


Коментари