Публикация

Открит е нов пласт в роговицата на окото

Това ще помогне да се подобрят резултатите от очните операции, смятат учените.


Учени от университета на Нотингам във Великобритания са идентифицирали нов пласт в роговицата на окото, който ще носи името на откривателя си от индийски произход.

Откритието ще подобри резултатите от очните операции. Новият слой ще носи името пласт на Дуа - на своя откривател от индийски произход професор Харминдер Дуа.

Роговицата е прозрачната защитна леща в предната част на окото. Досега се смяташе, че тя е съставена от пет слоя. Новооткритият пласт се намира в задната част на роговицата между досегашните трети и четвърти слоеве - роговичната строма и Десцеметовата мембрана.

Въпреки че плътността му е едва 15 микрона при дебелина на цялата роговица 550 микрона (0,5 милиметра), пластът на Дуа е изключително жилав и достатъчно здрав да издържи налягане между 1,5 и 2 бара.

„Това е голямо откритие, което ще наложи пренаписването на специализираната литература. След като идентифицирахме този нов пласт дълбоко в тъканта на роговицата, ще можем да го изследваме и да направим очните операции по-опростени и по-безопасни за пациентите. От клинична гледна точка има много заболявания, които засягат задната част на роговицата”, заяви професор Харминдер Дуа, цитиран от БТА.


Коментари