Публикация

Чаша топло какао срещу затлъстяване и диабет

При опит чрез напитката били понижени нивата на триглицеридите в черния дроб.


Няколко чаши топло какао могат да предотвратят инфекция, свързана със затлъстяването и диабета, установи американско проучване.

Изследването е осъществено от екипа на Джошуа Ламбърт от университета в Пенсилвания. По време на проведените експерименти са били захранвани опитни мишки с богата на мазнини храна, като едновременно са им били давани известни количества какао на прах - човешкия еквивалент на 10 супени лъжици или 4-5 чаши топло какао. Този хранителен режим продължил 10 седмици.

В същото време друга група мишки, захранвани със същите количества мазна храна, но без какаовите добавки, показали много по-висок процентна възпаления, свързани със затлъстяването и диабета.

„Това, което ни изненада, беше размерът на този ефект, коментира Ламбърт. Не бяха наблюдавани изменения в теглото, но с почуда открихме драстично намаляване на възпаленията и на чернодробното затлъстяване /стеатоза/”.

Ламбърт и екипът му установили по много индикации, че възпаленията, водещи до диабет, били много по-редки при захранваните с какао мишки, отколкото при останалите. Те се доближавали по характеристиките си до опитна група гризачи, които били захранвани с храна с ниско съдържание на мазнини.

Добавките какао понижили нивата на триглицеридите в черния дроб на опитните животни до 32 процента. Високите нива на триглицериди са ясен индикатор за чернодробно затлъстяване и са свързани с възпаления и диабет, припомня БТА.

" }-->

Коментари