Публикация

От печата: Нов документ спасява живот на пътя

Картата събира информация за здравното състояние на всеки, който пожелае.


Нова електронна карта, подобна на банковата, която съдържа информация за шофьора, кръвната му група, алергиите, сърдечните и хроничните заболявания, ще спасява живота на пострадали в катастрофи, съобщава в. „Преса”.

Нововъведението се разработва в продължение на една година от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и Министерството на здравеопазването. Целта е да се намали броят на жертвите на пътя.

Всяка година в България при катастрофи загиват между 60 и 80 души поради ненавременно оказана медицинска помощ или поради липса на важна медицинска информация, необходима за спешни лекарски решения и реанимация, уточнява всекидневникът.

Всеки може да си купи такава карта и да я поддържа за 20 лв. годишно. Идеята предвижда лекарите да могат да реагират своевременно при тежки катастрофи с пострадали, които не са в съзнание или в адекватно състояние. Медиците няма да губят време да правят изследвания за кръвната група или за поносимост към определени лекарства. За всеки притежател на такава карта се предвижда и стикер на задното стъкло на автомобила, по който екипът на Спешна помощ да се ориентира. За мотоциклетисти стикерът ще се лепи на каската.

Медиците ще могат по интернет или обаждане на тел. 146 в СБА да получат необходимата информация, която се съдържа в картата. Всяка карта има индивидуален код, чрез който шофьорът сам ще може да въвежда нови данни за себе си. Освен това в информацията се съдържат данни като тегло, възраст, дата на раждане, адрес и телефон на близък. В. "Преса" допълва, че има и опция, в която притежателят на картата може да посочи дали е съгласен да стане донор.


Коментари