Публикация

Специалисти представят най-новите постижения в генетиката

На форум в Албена ще бъдат застъпени и теми за напредъка в лечението на мозъчни тумори.


Водещи медици ще представят на форум в курортния комплекс „Албена” най-новите методи на лечение, последните постижения в индустрията и предизвикателствата пред българското здравеопазване по темата „Гени, мозък, интелект, поведение”. 

Дванайсетото издание на националната среща от програмата „МОСТ към бъдещето” започва днес и ще продължи до 16 юни.

Националният консултант по медицинска генетика професор д-р Иво Кременски ще очертае проблемите с въвеждането на новите геномни изследвания в медицинската практика. Професор д-р Ивайло Търнев от Университетската болница „Александровска” ще представи нови терапевтични хоризонти за болните с множествена склероза и постижения в лечението на някои редки болести - болест на Помпе и фамилна амилоидна полиневропатия. Д-р Красимир Минкин от Университетската болница „Свети Иван Рилски” ще говори за хирургичното лечение на епилепсии и абнормни движения.

На форума ще бъдат застъпени и теми за напредъка в лечението на мозъчни тумори, за генетиката на поведението, за генетичните, сензорни и когнитивни проблеми при хора с аутизъм - основа за социално неравенство и други. Фондация „Здравни проблеми на малцинствата” и Ромският образователен фонд ще предложат модел за подготовка на млади роми за студенти в медицинските университети и колежи.

Дискусията ще се фокусира и върху здравеопазването през следващия програмен период на Европейския съюз.

 


Коментари