Публикация

Женственост, изгубена в облак от цигарен дим

Женският организъм страда значително повече от действието на никотина.


Жена с димяща цигара за някои мъже може да изглежда еротично и дори възбуждащо, но зад тази измамна фасада повечето от великолепните достойнства, с които Творецът е надарил наследничките на Ева, на практика или отсъстват, или са сериозно увредени.

Американски учени убедително доказаха, че женският организъм страда значително повече от действието на никотина и останалите вредни съставки в тютюневия дим в сравнение с мъжкия. При жените значително по-бързо и по-отчетливо се наблюдават ефекти като преждевременно състаряване на кожата и организма като цяло, увреждане на нервната система (депресивност, раздразнителност), понижение на продукцията на женския полов хормон естроген, провокиране на безпорядък в микрофлората на устната кухина, което води до специфичен и неприятен дъх и т.н. и т.н.

Намалената продукция на естроген, предизвикана от никотина, води до сериозно влошаване на функциите на женския мозък. Казано в прав текст – тютюнопушенето предизвиква прогресивно оглупяване.

Доказано е, че токсичните вещества в цигарения дим препятстват синтеза на хормоните, играещи важна роля при бременните жени. При страстните пушачки вероятността за нормално износване и раждане на физическо здраво и с добро умствено развитие дете е чувствително понижена. Ако двамата родители са пушачи, вероятността да се сдобият с мъжка рожба е два пъти по-малка, отколкото с женска, а вече заченатите момчета твърде често загиват на ранен етап от бременността.

Ако пушещата жена приема орални контрацептиви, вероятността от развитие на инфаркт на миокарда нараства цели 20 пъти! И това са само част от „придобивките” на пушещата жена...

________

Още по темата:

Пушенето – грешната стъпка в човешката история

 Никотинът – доброволно поглъщаната отрова

Коментари