Публикация

От печата: Повечето болници с по-малко пари

Касата платила само 4,5 млн. за болни в реанимация.


Повечето болници през тази година имат по-малко пари от държавата в сравнение с миналата. Това показва справка за първите три месеца на 2013 г. за парите, които касата отпуска на клиниките, съобщава в. „Стандарт”.

Причините са в появата на нови клиники и лечебници, прехвърлянето на финансирането за интензивните и високоспециализирани дейности от здравното министерство към касата, както и лимитите за дейността им. Това означава различни проблеми за пациентите - по-малко платени и съответно мотивирани лекари за работа, лечение с по-лоши консумативи или медикаменти, препращане от една болница в друга, преждевременно изписване от клиниките на болните хора, посочва всекидневникът.

„Средствата, които повечето болници са получили от фонда за първите три месеца в сравнение с миналата година, са почти същите. Проблемът е, че сега клиниките не получават допълнителни пари за интензивни грижи или високоспециализирани изследвания от министерството. Общата сума за тях за годината е около 50 млн. лв.
За първите три месеца на 2013 г. обаче касата е платила едва 4,5 млн. за реанимациите и 965 хил. за изследванията.

Орязването е най-голямо в „Пирогов”. При заработени 44,9 млн. лв. за цялата 2012 г., сега болницата е взела 10,6 млн. за първите три месеца. Университетската клиника „Св. Анна” пък е получила 6,7 млн. лв. при отработени 29,1 млн. лв. общо за миналата година. Масово са порязани приходите на кардиоболниците. С по-малко средства са едни от най-големите специализирани държавни клиники. „Св. Екатерина” има 5,9 млн. лв. срещу 29,8 млн. лв. за 2012 г. При Националната кардиологична болница заработени са 6,5 млн. лв. при 28,8 млн. лв. през м.г.”, допълва „Стандарт”.


Коментари