Публикация

Безплатни прегледи на слуха на бебетата

Изследванията ще се правят с ултразвуков апарат за откриване на вродени дефекти на слуха.


Безплатни изследвания на слуха на бебета се организират в болница „Токуда” в София.

Родителите на деца до 6-месечна възраст ще могат да се консултират със специалист всяка последна сряда от юни, юли и август, съобщиха от лечебното заведения.

Прегледите, които започват на 26 юни, ще се извършват от екипа на отделението по неонатология от 10:00 до 14:00 часа. Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000 и 02/403 4928.

Ултразвуковият скрининг има за цел да установи наличието на вродени дефекти на слуха у новородените бебета. Изследването е напълно безвредно и е силно препоръчително да се направи до 6-ия месец след раждането. Уловени навреме, проблемите със слуха могат да се лекуват и да бъдат предотвратени редица усложнения. Апаратът, с който се провежда изследването, отчита отоакустичните емисии в ушите на бебето, като по време на процедурата то не усеща абсолютно нищо.

„Целта на тези рутинни изследвания е да бъдат обхванати колкото може по-голям брой деца, родени както в болница „Токуда”, така и на всяко едно друго място. Разполагаме с нов ултразвуков апарат, с който възможните нарушения на слуха се установяват мигновено и без какъвто и да било риск за здравето на бебетата”, заяви д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в японската болница.

Прегледите са част от разширена скринингова програма на лечебното заведения за ранно проследяване на новородени, най-вече рискови и недоносени бебета. За тях не е необходимо родителите да носят допълнителна документация.


Коментари