Публикация

Пропускането на закуската вреди на работата

Когато не е хапнал сутринта, човек трудно се концентрира.


Шефовете на всякакви нива трябва да държат служителите им да идват закусили на работа, тъй като пропускането на сутрешното хранене води до по-ниска производителност, установи британско проучване, цитирано от „Дейли мейл”.

Тези, които се лишат от закуска, губят средно по 82 минути от работния ден заради по-нисък ефект от работата им и липсата на концентрация.

Незакусилите причиняват на британската икономика загуба от 300 милиона лири годишно.

Над половината британци (59 на сто) признават, че отиват на работа, без да са закусили. Но това се отразява на енергийния им баланс, защото за последно са се хранили едва предишната вечер. А когато тялото почувства липса на „гориво” под формата
на калории, то започва да изпраща сигнали за глад. Мозъкът, вместо да се фокусира върху поставените задачи, използва ресурса си, за да отговори на естествения порив за насищане с храна.

Проучването е било поръчано от фирмата за разтворими закуски Weetabix. От него ставало видно, че лондончани са сред британците, които най-често ходят на работа с празен стомах. При тях се констатират 101 минути непродуктивно време през работния ден, отбелязва БТА.

Възрастовата група, която най-често загърбва закуската, е тази под 25 години. Една трета от нейните представители пропускат сутрешното хранене цели пет пъти в седмицата. А сред „отличниците” са 45-54-годишните, които закусват всяка сутрин.
Едва 19 на сто от тях ходят на работа на празен стомах 5 дни в седмицата.


Коментари