Публикация

150 000 българи получиха писма за скринингови прегледи на рак

Общо 400 000 получават шанс до края на годината да си направят безплатно цитонамазка, мамография или тест за скрита кръв в изпражненията.


150 000 българи вече са получили покана да се явят на скринингов преглед за рака на маточната шийка, на гърдата или на дебелото черво, съобщи Юлия Панайотова от екипа за управление на проекта „Спри и се прегледай”, който се финансира с европейски пари. Много от хората се плашели от писмото, защото смятали, че го получават, защото имат някакви индикации за заболяването.

Всъщност хората са избрани на произволен принцип от гражданските регистри, поясни Панайотова. Противно на страховете на някои граждани, избраните са здрави. От целевите възрастови групи – за рака на маточната шийка жени от 25 до 60 г., за рака на гърдата жени от 50 до 69 г., а за дебелото черво – лица от двата пола над 50 г., са извадени всички онези, които скоро са си правили профилактично изследване или пък вече са развили болестта. Възможно е един човек да получи покани за два или дори три прегледа.

С писмата хората се приканват да се явят в най-близкия за тях кабинет (списъкът им може да се види на интернет страницата на проекта). При прегледа за рака на маточната шийка се взема цитонамазка, при гърдата се прави мамография, а за дебелото черво – анализ за скрита кръв във фекалиите. В третия случай пациентът получава инструктаж на първата среща с лекаря за диета, която изключва червени меса, за да няма фалшиво положителни резултати.

В случай, че човекът не се яви на преглед след първата покана, през август той ще получи и втора. Сега усилията на екипа от „Спри и се прегледай” са насочени към привличането на повече медицински центрове и кабинети, които да сключат договор за извършване на прегледите. Само така ще се даде шанс на всички от избраните 400 000 да посетят лекаря. Очакванията на специалистите са скринингът да открие повече тумори в начален стадий, когато те са напълно лечими.

Този преглед е различен от профилактичния, където инициативата е на самия пациент. При скрининга хората, които ще се изследват, са подбрани на случаен принцип по предварително зададени параметри. Това е утвърден подход за снижаване на заболеваемостта при редица диагнози. 

Коментари