Публикация

Прекомерната консумация на захар вреди на сърцето

Когато сърцето е "стресирано" от високо кръвно, повечето захар също оказва вредно въздействие.


Захарта стресира сърцето и влияе върху протеините, изграждащи мускулна маса. Това от своя страна намалява способността на сърдечния мускул да изпомпва кръв и може да доведе до сърдечна недостатъчност, сочат резултатите от американско изследване.

Ръководителят на изследването д-р Хайнрих Тегтмейър от Тексаския университет в Хюстън заяви, че вследствие на консумация на нишесте и/или захар може да се стигне до анормални количества глюкозо-6-фосфат в клетките.

Д-р Тегтмейър извършил изследвания с животни. Когато сърдечният мускул е "стресиран" от високо кръвно налягане и други фактори, прекомерното количество захар също оказва своето вредно въздействие, поясни той.

Резултатите от изследването, публикувани в Journal of the American Heart Association, откриват перспективи за евентуални нови терапии. "Две лекарства – имуносупресорът рапамицин и метформин, което се предписва срещу диабет, оказаха благотворно влияние и подобриха функциите на сърдечния мускул в рамките на изследвания с животни, увери д-р Тегтмейър, цитиран от БТА. Тези лекарства имат потенциала за прилагане на лечение и откриват пътища за бъдещи изследвания с пациенти".


Коментари