Публикация

Работи се върху годишна инсулинова инжекция

Тя може да замени всекидневните инжекции и да облекчи пациентите.


Пробив в изследванията на диабета може да освободи страдащите от захарна болест хора от всекидневните инсулинови инжекции, заменяйки ги с годишна.

Новата техника, разработена от специалисти от Импириъл колидж и болницата „Хамърсмит” в Лондон, се състои в модифицирането на кръвни стволови клетки в секретиращи инсулин клетки.

След успешни лабораторни проучвания изследователите планират клинични изпитания на новото лечение.

„Говорим за фантастичен пробив в изследванията на диабета, благодарение на който се надяваме да свалим всекидневното бреме на инсулиновите инжекции от плещите на диабетиците. Предимството на новия метод е, че манипулираме собствените клетки на пациента, избягвайки усложненията от вкарването в организма им на нещо чуждо, което може да бъде отхвърлено”, казва д-р Пол Минц от изследователския екип, цитиран от БТА.

При заболяване от диабет панкреасът не успява да произвежда изобщо или в достатъчни количества необходимия за регулирането на кръвната захар инсулин.

В лабораторни условия специалистите са успели да накарат 35 процента от модифицираните кръвни стволови клетки да произвеждат инсулин. Следващата цел на учените е да отгледат колония от 100 процента ефективни клетки, които да бъдат инжектирани в тялото на пациента и да освобождават инсулин до една година.

Експертите се надяват, че с прилаганата веднъж в годината инжекция на пациентите ще бъдат осигурени достатъчни количества инсулин в кръвта, за да бъдат предотвратени струващите стотици милиони годишно усложнения от болестта.


Коментари