Публикация

От печата: Болница глобена с 5 хил.лв. за лични данни на пациенти

От болницата са обработвани данни без да имат право.


Частната болница „Здраве” във Велинград е глобена с 5000 лв. заради неправомерна обработка на лични данни на пациенти, съобщава в. „Монитор”.

Оказало се, че здравното заведение в курортния град не е било вписано в Регистъра на администраторите на лични данни. Лечебницата била санкционирана след проверка на Комисията за защита на личните данни, след като администратори от заведението няколко пъти опитвали да влизат в регистъра, без да имат право на това. От спецкомисията веднага прихванали нарушителите и нейни експерти отишли на проверка във Велинград. След като опасенията им се потвърдили, е било издадено наказателно постановление за 5000 лв., посочва всекидневникът.

Инспекторите са установили, че за 5 месеца - от септември 2011 г. до март 2012 г., са били обработени личните данни на около 3609 пациенти заедно с епикризите за лекуваните заболявания.

 „Велинградските районни магистрати потвърдиха глобата и са категорични, че тъй като става въпрос за разрешителен режим за обработване на лични данни, се предвижда наказание за този, който дръзне да го наруши”, допълва вестникът.


Коментари