Публикация

От печата: 1 млн. лв. струват неосигурените на „Пирогов”

Още 8 млн. лв. губи институтът от спешните случаи


Между 700 000 и 1 млн. лв. губи „Пирогов” всяка година от лечението на здравнонеосигурени пациенти.
Това съобщи директорът на института доц. Стоян Миланов, цитиран от в. "Преса".

Вестникът посочва, че парите се трупат като дълг на болницата и се вземат от джоба на лекарите.

В спешния институт се приемат за лечение около 1000 души годишно, които не са платили вноските си за здраве. Само за нощ в най-тежкото отделение - Централната реанимация, пристигат трима неосигурени. Лечението на един пациент струва 2000 лв. на ден, на друг - близо 60 000 лева за около месец, става ясно от публикацията.

 „Тези пари са от нашите заплати, но не можем да ги оставим да умрат”, коментира д-р Георги Бързаков от реанимацията. Той е категоричен, че държавата е тази, която трябва да мисли за неосигурените, а не лекарите.

„По-големият ни проблем са спешните пациенти, които не се приемат за лечение, а само минават през поликлиниката”, обясни директорът на „Пирогов”. Според него тези около 130 000 болни носят загуба на лечебното заведение от 8 млн. лв. на година. В момента здравното министерство плаща на института малко над 3 млн. лв. за обслужването на спешните случаи. Решението според доц. Миланов е „Пирогов” да получи статут на национален център по спешна медицина и допълнително финансиране.


Коментари