Публикация

Менопауза


Климактериумът е период от живота на една жена, през който отпадат постепенно генеративната и хормоналната функция на женските гонади. Термините климакс и менопауза в настоящо време се използват рядко. Приета е друга терминология:

- Пременопауза - от 45 г. до настъпване на менопаузата. В този период се нарушава овулацията, зреенето на фоликулите, намалява се масата на яйчниците, появяват се дисфункционални маточни кръвотечения.

- Менопауза - този период се определя като аменорея, продължаваща повече от 6 месеца - 1 година и настъпва средно във възраст 50,8 години.

- Постменопауза - започва след менопаузата и продължава до 60-65години.

Какви са основните промени в организма на жената при пременопаузата и менопаузата?

При жените след 40 години се нарушава менструалният цикъл. По механизма на отрицателната обратна връзка произтича увеличение на нивото на гонадотропините. Нивото на ФСХ започва да се повишава след 40 години, а нивото на LH - след 45 години. Във фоликулите се намаляват слоевете на гранулозите и тека клетките - основните източници на синтез и секрецията на естрогените. Намаленото количество на естродиола влияе на секрецията на хипофизарните хормони. Намаленото количество съзряващи фоликули води към увеличение на интервалите между циклите. Пониженото ниво на естрогените не може да предизвика пролиферативни изменения в ендометриума и менструациите изчезват във възраст 50-52 години. Концентрацията на FSH се увеличава 10-20 пъти.

Кои са главните мишени на понижаване нивото на естрогените?

Влагалището става по-малко. Влагалищната лигавица става бледа, тънка, суха. Малките лабии изглеждат сухи, намалява се съдържанието на мастна тъкан в големите лабии. Мускулите и поддържащият апарат на малкия таз губят тонус. Ендометриумът на матката става атрофичен, както и миуметриумът и матката намаляват своя размер. Млечните жлези губят форма и еластичност. Появява се остеопороза. С намаляване количеството на естрогените се увеличава относително нивото на андрогените, а това води до мъжки тип окосмяване.

Симптомите на климактериума могат да бъдат разделени в 3 групи:

1. Вазомоторни и емоционално-психически. Към тях се отнасят топлите вълни, главоболието, хипо- или хипертензия, сърцебиенето, жените стават раздразнителни, сънливи, оплакват се от слабост, депресия, понижено либидо.

2. Урогенитални - има сухост във влагалището, болки при полов акт, сърбежи и дразнене, дизурия. Кожата става суха, чупят се ноктите и костите, появяват се бръчки и косопад.

3. Късни обмени нарушения - появява се остеопороза, сърдечносъдови заболявания.

Лечението на пременопаузата, менопаузата и постменопаузата зависи от субективните оплаквания на пациентката. Към използването на хормонозаместителната терапия обикновено се прибягва в случаите на патологичен климактериум. Слава богу днес гинекологът разполага с богат набор от терапевтични мероприятия и нехормонални лекарствени средства, които идват в съображение, когато хормоналната терапия не е за предпочитане или са наяве отделни симптоми, които биха могли да се копират с нехормонални средства.

Хормонозаместителната терапия е абсолютно забранена в случаите на остри заболявания на черния дроб, на хронични нарушения на функцията му, при тромбоза на съдовете, при хипертония, при наследствена хиперлипидемия. Въпреки че все още въпросът е дискутабилен, приема се, че големите дози естрогени увеличават шанса от заболяване от рак на млечната жлеза и по-рядко от карцином на ендометриума и дебелото черво.

Затова в последните години все повече фармацевтични компании и доктори обръщат поглед към нехормоналните лекарствени средства. Особено място сред тях заемат фитоестрогените. Те копират в голяма степен не само чисто гинекологичния синдром, но подобряват и неприятните възрастови изменения, свойствени за климактериума, на централната нервна система, опорно-двигателния апарат, кожата, лигавиците и др.

Представител на тази група лекарствени средства е Vagilact (Ecopharm). Всяка таблетка от препарата съдържа соеви изофлавони (фитоестрогени), млечна киселина и млечнокисели бактерии. Фитоестрогените помагат при възстановяването на нормалното състояние на еластичност на влагалището, осигуряват нормалната му киселинност. Особено добре влияе при наличието на атрофични вагинити. Може да се използва дълго без странични ефекти.

Коментари