Публикация

Консумацията на повече червено месо е свързана с повишен риск от диабет

Изводът е на база изследване, обхванало 15 хил. души.


Увеличаването на броя на хамбургерите и други видове червено месо, които хората включват във всекидневното си меню, е свързано с повишен риск от развитието на диабет с течение на  времето, предаде Ройтерс, позовавайки се на сингапурски
специалисти.

„Надяваме се, че данните от настоящото проучване ще накарат хората на първо време да не увеличават всекидневната консумация на червено месо, а по-късно да се замислят и за начини за ограничаването й”, заяви Ан Пан, ръководител на изследователския екип от Националния университет на Сингапур.

Изследването не доказва, че консумацията на червено месо причинява диабет тип 2, но потвърждава откритата при предишни проучвания зависимост между хранителния продукт и повишения риск от заболяването.
В предишните проучвания обаче не е взета предвид промяната с течение на времето на количеството консумирано червено месо - говеждо, свинско и агнешко.

За целите на настоящото изследване сингапурските специалисти са анализирали данни за 149 000 мъже и жени от САЩ, наблюдавани между 12 и 16 години. На всеки четири години изследваните лица е трябвало да отговарят на въпрос какви количества червено месо консумират дневно.

Като цяло участниците са съобщили, че включват във всекидневното си меню между половин и две порции червено месо. Една порция се равнява на два резена бекон, един хот-дог или един хамбургер. В края на изследването случаите на диабет тип 2 са били 7540.

Изследователите са установили, че сред хората, които прибавяли над половин порция червено месо към всекидневното си меню, се падат два случая на диабет на 300 души срещу един сред тези, които не са увеличили количеството на консумирания продукт, посочва БТА.

Намаляването на консумацията на червено месо не била свързана с отчетливи промени през първите четири години. След този период обаче и вземайки предвид фактори като първоначална консумация на червено месо, семейно положение и фамилна история на различни здравословни проблеми, специалистите са открили, че ограничената консумация на продукта е свързана с 14 процента по-малък риск от развитието на диабет през следващите 12 до 16 години.

„Ако правите нещо лошо, ще усетите ефекта от него незабавно. За има резултат от добрите привички обаче, е необходимо малко повече време, през което да се натрупат позитивни промени”, допълни Ан Пан.


Коментари