Публикация

В САЩ лекуват кръвното като на поточна линия, но постигат успехи с "бездушния" си подход

Д-р Александър Мясников от Москва, известен с нестандартните си коментари за здравето и здравнитесистеми, прави сравнение между лечението в САЩ и Русия


Защо руснаците живеят средно 55 г., а американецът, който се храни предимно с вредните хамбургери – 85 г.? Как да се научим сами да се ориентираме когато диагнозите не са верни? Как да разграничим истинските таблетки от рекламните прахчета? Отговорите на тези и много други въпроси дава в книгата си „Как да живеем повече от 50 г. – честен разговор с лекаря за медикаментите и медицината" д-р Александър Мясников. Известен е като лекар на руския елит, работил дълги години в Ню Йорк. За широката публика той е човекът с нестандартен поглед към здравето и здравните системи. В новата си книга д-р Мясников прави любопитно сравнение между здравните системи в Русия и САЩ. Според д-р Мясников руснаците са свикнали да ги лъжат, но това, което се случвало сега в медицината било катастрофа. „Колкото лекари, толкова и мнения. Отиваш при един лекар, той ти изписва лекарства. След това отиваш при друг и той ти казва: Това, което са ти изписали, не струва. Вземай това! Третият лекар пък смята, че първите двама са пълни идиоти, че заради тяхното лечение може да пострада черния дроб и всъщност трябва да се приема нещо съвсем различно", пише медикът.

Преди 30 г. като млад аспирант той наблюдава и сравнява основните рискове пред здравето, които съществуват и днес. Главните "убийци" и до днес си остават сърдечносъдовите заболявания – инфаркти, високо кръвно. "Американците бързо съобразиха какво да правят. Например високото кръвно е един от най-важните рискови фактори да се развие исхемичната болест на сърцето и в крайна сметка инфаркт. В САЩ на всички хипертоници се дават пикочогонни лекарства, независимо от вида на хипертонията, независимо дали пациентът е слаб или пълен. Интересното е, че при 60% от пациентите кръвното налягане се нормализира, а при 40% - не", пише д-р Мясников. При повторния преглед на тази група лекарите добавяли към терапията бета-блокери. Отново поголовно на всички и отново се изчаква ефект. След време някои от хората се връщали отново – станало ясно, че при 20% все още се регистрира хипертония. На тях им добавяли вазодилататорни препарати и така накрая при 95% от пациентите кръвното се нормализира, но за да го запазят, трябвало да приемат всички тези таблетки. Унифицираното лечение постига ефект – в САЩ хипертонията престава да има характер на епидемия, а това сваля надолу и кривата на сърдечносъдовите заболявания, инфарктите и смъртността. 

Пристигнах в Америка като опитен кардиолог, а там се преквалифицирах на общопрактикуващ лекар, допълва още д-р Мясников. Колегите в САЩ му казвали: „Забрави за всички изисквания и вземи като шаблон за всички – има четири препарата, които всички пациенти със сърдечносъдови заболявания трябва да имат. Тоест ако диагнозата е исхемична болест на сърцето, съпроводена от редки пристъпи на стенокардия, то на всички такива болни без изключение се назначават бета-блокери, статини, които понижават холестерола, аспирин и ACE-инхибиторите. На всички! Изписват се поголовно. „ А ако на някого не помогнат?, питал руският кардиолог с недоверие. Ако на някого не помогнат, можеш да добавяш в по-малки дози един-два препарата. Но това вече ще бъде по твое усмотрение и по необходимост, отговаряли американските лекари. Те са уверени в правотата си, защото разполагат със статистика и конкретни резултати. В Русия средната продължителност на живота е 55 г., защото боните не се лекуват добре", пише още Мясников. А американците със своите стандарти и привидно бездушно отношение към пациента, лекуват болестите добре и населението там живее средно 80 г., обобщава руският медик.

Източник: Медикфорум


Коментари