Публикация

Роди се първото бебе, заченато инвитро по по-безопасен метод

Лекари смятат, че терапията с хормона киспептин може да помогне на много жени.


Във Великобритания се роди първото бебе, създадено с по-безопасен метод инвитро, при който се използва естествен хормон за стимулиране на яйчниците на майката и затова е по-щадящ за нея.

Лекарите от болницата Хамърсмит и от лондонския Имперски колеж са убедени, че терапията с хормона киспептин може да помогне на много жени. С нея се избягват редки, но фатални усложнения, които могат да се появят при конвенционалното
оплождане инвитро.

Експерти приветстваха пробива, но предупредиха, че до масовото въвеждане на метода ще минат години. Необходими са изследвания с по-голям брой жени.

При лечение инвитро една на 100 жени получава остра форма на синдром на овариална хиперстимулация. Като реакция на силните медикаменти яйчниците произвеждат не само няколко яйцеклетки, а твърде голямо количество. Повечето жени с този синдром са с леки симптоми и лесно се възстановяват. Някои случаи обаче са много тежки и може да са фатални. С киспептин лечението е по-безопасно, посочва БТА.

Първото бебе, родено с новия метод през април, се казва Хийт. Майка му Сузи Кид е много щастлива, че е избрана за изпитанията. Тя има и по-голям син Лохлейн, роден със стандартния метод инвитро.

В изпитанията са включени 30 жени. Киспептинът е бил ефикасен при 29 от тях.


Коментари