Публикация

Пациенти изразяват тревога от липсата на адекватна терапия за лечение на хепатит С

Според тях административни формалности могат да забавят полагащата им се терапия.


Липсата на адекватна, тройна терапия за лечение на хепатит С може да се окаже фатална за близо 10 пациенти, нуждаещи се от нея. За това алармират от Националното сдружение за борба с хепатита “Хепасист”.

Пациентите изразяват тревогата си, че няма да могат да се възползват от полагащото им се лечение поради административни формалности. За някои от тях това е единствена възможност за лечение, която би могла да предотврати развитие на цироза, рак на черния дроб или смърт от чернодробна недостатъчност, допълниха от сдружението.

В момента лечението в България се провежда стандартно - с два медикамента, докато по международните стандарти би трябвало да се добавя и трети медикамент при определени пациенти, допълниха от сдружението, цитирайки проф. д-р Людмила
Матева, национален консултант по гастроентерология.

Тази тройна комбинация увеличава ефективността на лечението до 80 на сто и дава шанс на пациентите да се предотвратят рак на черния дроб, чернодробна цироза, както и да се намали броят на чернодробните трансплантации, допълва проф. Матева.

Лечението, което се прилага от близо две години в целия свят, беше одобрено за приложение в България миналата седмица от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, припомнят от сдружението. Въпреки това обаче пациентите имат опасения, че заради административни формалности и процедури ще могат да се възползват от терапията едва от 1 януари 2014 г. За някои пациенти този срок би бил фатален, особено за тези, при които заболяването прогресира бързо, добавиха от организацията, цитирани от БТА.
 


Коментари