Публикация

От печата: Повече операции за общинските болници

В най-скоро време щяло се поднови и финансирането на тези болници в труднодостъпните региони.


Повече видове операции ще могат да правят общинските болници след промени на здравното министерство. Това стана ясно след среща на здравния министър д-р Таня Андреева с депутати и Сдружението на общинските болници в страната, съобщава в днешния си брой в. „Стандарт”.

Обединихме се около идеята да се ревизират медицинските стандарти, така че да се съобразят с реалността, обясни д-р Динчо Генев от сдружението. Според него това ще позволи на хората в малките региони да имат достъп до медицинска помощ.

В най-скоро време ще се поднови и финансирането на общинските болници в труднодостъпните региони, посочва вестникът. То съществуваше до 2009 г., като бюджетът за клиниките беше около 10 милиона. На болница се падаше по 80-90 хил. лв., но това е много за нас, обясни д-р Генев.

Изданието допълва, че директорите са обсъдили със здравния министър и възстановяването на специалността вътрешни болести. Сега тези колеги нямат право да лекуват дори една пневмония, ако нямат допълнителна специалност, обясни д-р Генев. За първи път видяхме желание да се помогне на общинските болници и да се действа бързо, каза още той.


Коментари