Публикация

Жена с животозастрашаваща артимия спасиха в Токуда

Пациентката прекарала 20 години в страх да не спре сърцето й


Жена на 50 години смного тежка форма на аритмия е успешно излекувана в МБАЛ „Токуда Болница София”. Модерната интервенция е извършена от д-р Васил Трайков, началник на отделение Електрофизиология към Клиниката по Кардиология на японската болница.

Пациентката живяла повече от 20 години в страх, че сърцето й всеки момент отново може да излезе от ритъм и да получи тежък пристъп. Още в началото лекарите открили, че жената има допълнителна проводна връзка. Последвали 3 неуспешни опита за аблация, включително в чужбина. В резултат на неефективните процедури тя получила усложнения – тромбоза на входната вена, поставили й пейсмекър. 

„Тъй като състоянието й продължава да се влошава поради високочестотната аритмия тя реши да потърси помощ при нас”, казва д-р Трайков и допълва, че заради излизането на сърцето от ритъм пациетката често се чувства зле – оплаква се от загуба на равновесие, главозаймаване, чувство за потъване, достига дори до пресинкоп – състояние близко до загуба на съзнание. Електрофизиологът я консултира и планира нова процедура в Токуда.

Интервенцията, наречена аблация, преминава напълно успешно. „ С помощта на тънък катетър,  въведен през лявата бедрена вена, достигнахме до структурата на сърцето, наречена „коронарен синус”, който е засегнат от вроден дефект – дивертикул или с други думи разширение”, обяснява д-р Трайков какво всъщност представлява процедурата. „Чрез катетъра и под рентгенов контрол точно локализирахме проблемната зона и с помощта на един от вече въведените катетри беше пропуснат високочестотен ток, който елиминира електрическата активност на връзката, която до този момент е причина за аритмията”, допълва специалистът.

Два дни след аблацията пациентката е изписана напълно излекувана от дългогодишната и опасна аритмия. Д-р Трайков съветва страдащите от аритмии да не отлагат консултацията със специалист по електрофизиология, тъй като тези интервенции са напълно рутинни у нас и се извършват по т.нар. безкръвен метод чрез сърдечна катетеризация и електрофизиологична процедура на няколко места у нас.

Коментари