Публикация

Учени установиха връзка между замърсяването на въздуха и аутизма при децата

Рискът да се роди дете аутист в районни със силно замърсен въздух е двойно по-голям.


При бременните, които са изложени на голямо замърсяване на въздуха, съществува двойно по голям риск да родят дете аутист, смятат американски учени.

Става въпрос за първото широкомащабно изследване, което проучва връзката между аутизма и атмосферното замърсяване на цялата територия на САЩ.

Получените резултати са тревожни, защото разкриват, че в зависимост от замърсителите между 20 на сто и 60 на сто от участничките в изследването живеят в райони, в които рискът от аутизъм е висок, заяви Андреа Робъртс от Харвардския
университет в Бостън, Масачузетс.

Известно е, че дизеловите и оловните частици, както и частиците манган, живак, метиленов хлорид влияят върху мозъчните функции и развитието на детето.

Учените анализирали резултатите от продължително изследване, започнало през 1989 г. и обхванало 116 430 медицински сестри. Били изследвани данните за 320 жени, родили деца аутисти, и за други 22 000 участнички, чиито деца не са засегнати от аутизъм.

След това специалистите проучили нивото на отделни замърсители във въздуха в родилните отделения в момента на ражданията, ползвайки данни на Американската агенция за защита на околната среда. Били взетипод внимание също други фактори, като доходи, ниво на образованието, тютюнопушене.

Оказало се, че бременните, които живеят в райони, където замърсяването на въздуха с дизелови и живачни частици е най-голямо, са с два пъти голяма вероятност да родят дете аутист.
Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Health Perspectives, посочва БТА.


Коментари