Публикация

Как да се предпазим от бременност след раждане?

При жени, които не кърмят, нуждата от контрацепция се явява около 3-4 седмици след раждането.


Случило се е най-чаканото събитие! И така, вие вече сте майка! Животът ви сега е различен… Но жената у вас също има нужда от грижи! Кога се връща плодовитостта (фертилността) след раждането? Отговорът на този въпрос е строго индивидуален за всяка жена. Важно е да се избегнат рисковете от нежелана бременност след нормално и особено след раждане чрез Цезарово сечение.

Най-често нормалният менструален цикъл се възстановява около 10 седмици след раждане, ако кърмите или храните вашето бебе комбинирано (кърма заедно с адаптирано мляко като добавка). При жени, които не кърмят, нуждата от контрацепция се явява около 3-4 седмици след раждането.

Лактацията е естествен процес, който се стартира след раждането. Продукцията на млякото се стимулира от хормон, наречен пролактин. Пролактинът от своя страна най-общо блокира отделянето на хормоните, които водят до овулация. Това означава, че кърменето само снижава фертилността, но не изключва възможността за забременяване. Поради тази причина кърмещата жена е необходимо да използва допълнителни средства за предпазване от нежелана бременност.

Методите за предпазване от бременност могат да се разделят на  три групи според ефекта, който имат върху фертилността на жената:

1. Краткодействащи средства за контрацепция след раждане

В тази група влизат оралните хормонални контрацептиви (по-известни като „хапчетата”), контрацептивните лепенки и бариерните методи.

„Хапчето” съдържа 2 вида хормони - естрогени и гестагени, и неговият механизъм на действие е да предотврати овулацията. Този вид контрацептиви могат да се започнат след 21-вия ден от раждането. Важно уточнение е, че те не са подходящи за кърмещи майки. Това е така, защото хормоните от тях могат да повлияят негативно процеса на синтез на майчиното мляко.

Контрацептивните лепенки също съдържат хормони, които подобно на хапчетата водят до блокиране на овулацията. Те също са подходящи само за жени, които не кърмят.

Бариерните методи са подходящи както за кърмещи, така и за жени, които не кърмят. Това ги прави и най-предпочитани. Тук попадат презервативите, диафрагмите, спермицидните гелове. Механизмът на тяхното действие е механично да попречат на сперматозоидите да достигнат до матката. Могат да се ползват по всяко време. Те имат и някои допълнителни положителни качества - нямат странични ефекти, презервативите предпазват и от полово предавани заболявания,  фертилността като цяло не се засяга дългосрочно.

2. Контрацептивни средства с дълготрайно действие

Те са подходящи за жени, които не планират забременяване в следващите няколко години. Към тази група спадат контрацептивните инжекции, интраутеринните спирали и системи.

Контрацептивните инжекции са хормонални препарати, които след поставяне се отделят бавно в организма и блокират овулацията. Препоръчва се да се започне употребата им след 6-тата седмица от раждането. Повторно инжектиране на препарата се налага средно през 8-12 седмици. Методът има своите положителни страни - сигурен ефект, няма необходимост от всекидневен прием на препарат и т.н. Но поради хормоналната си същност отново не се прилага при кърмещи жени.

Интраутеринните спирали са най-разпространеното и предпочитано средство за контрацепция от жени, които вече са родили. Представляват малко устройство от пластмаса с медна или златна нишка, което се поставя в матката. Механизмът им на действие е да попречи на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетките, а медната нишка има спермициден ефект. Поставянето на спирала може да се направи по време на първия менструален цикъл след раждането.

Интраутеринните системи са подобни на спиралите, но за разлика от тях имат и хормонален компонент от прогестеронов тип. Те също  се поставят вътрематочно и бавно отделят прогестерон. Допълнителен положителен ефект е, че системата намалява дебелината на маточната лигавица, което я прави негостоприемна за имплантация на оплодената яйцеклетка.

3. Перманентни методи за контрацепция

Към тази група спада стерилизацията, която е оперативен метод,  водещ до възпрепятстване на преминаването на сперматозоидите през маточните тръби. Този вид манипулации се извършват при жени, които са завършили своите репродуктивни планове.

И накрая един често задаван въпрос в женската консултация -можем ли в следродилния период да използваме средствата за спешна контрацепция.  Да, можете да ги ползвате, както сте правили и преди раждането… Но отново само ако не кърмите.

___________

Безплатни профилактични прегледи през юни:

21.06 и 28.06.2013 от 10:00 до 16:00 ч.

Тел. за записване: 0887 92 52 90 и 02/4 472 040

МЦ „Пентаграм”, 4-ти етаж - адрес: гр. София, ул. "Враня" 109-111.


Коментари