Публикация

Орехите пазят сърцето

В орехите се съдържат много полезни съединения, включително омега-3 мастни киселини.


Орехите са отлично превантивно средство срещу болестите на сърдечносъдовата система. До този извод са стигнали учени от Превантивния център за изследвания Йейл-Грифин.

Специалистите са проверили какъв е ефектът от консумацията на орехи върху група доброволци, които са били с повишен риск от диабет и сърдечносъдови болести.

При диабетиците, които са изяждали по две унции (1 унция = 28,3 грама) или малко над 50 грама орехи на ден в продължение на 8 седмици, е било установено подобрение на работата на съдовата система. Известно е, че в орехите се съдържат много полезни съединения, включително омега-3 мастни киселини. Освен това са много засищащи и е малка вероятността човек да изяде от тях прекалено големи количества.

Средната възраст на участниците в експеримента е била 57 години, съобщава БТА. Всички те са били с наднормено тегло и най-малко един сериозен здравословен проблем (високо кръвно налягане, захар, триглицериди), които повишават риска от диабет и сърдечносъдови заболявания.

В продължение на 8 седмици участниците са се хранили в нормален режим. Имало и контролен режим /същата храна, но без орехи/. След 8-седмична консумация на орехи състоянието на съдовете се е подобрило значително в сравнение с контролния
период. Теглото и обиколката на талията не са се променили. Затова пък в известна степен е паднало кръвното налягане.


Коментари