Публикация

От печата: Новата власт ще сменя шефа на здравната каса

Вероятно касата ще поеме д-р Румяна Тодорова.


Директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков най-вероятно ще бъде сменен.

Това съобщи вчера председателят на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер, цитирана от днешната преса.

В интервю за БНР тя уточнява, че преди това д-р Цеков дължи отговори.

„През последните дни валят оплаквания от асоциации на болници, от отделни депутати, и то от ГЕРБ, че има огромни суми неразплатени средства, т.нар. надлимитни дейности, в различни райони на страната. Едно от първите неща след конституиране на комисията ще бъде да се изиска анализ на ситуацията, колко са неразплатените средства, какво е състоянието на болниците”, заяви д-р Джафер, цитирана от в. „Сега”.

Тя припомни, че според служебния премиер Марин Райков задълженията на болниците са около 400 млн.

Д-р Джафер каза още, че липсва единна информационна система, а мерките за цените на лекарствата не са довели до очакваните резултати. „Най-вероятно ще се стигне логично и до промяна в ръководството. Мисля, че д-р Цеков е наясно със ситуацията, но преди това дължи отговори”, каза д-р Джафер и добави, че очаква депутатите от ГЕРБ също да се включат в работата на комисията.

Решението за смяната на д-р Цеков, чиято оставка беше многократно искана от лекарския съюз заради лимитите на направленията, трябва да бъде гласувано от парламента, допълва всекидневникът.

„Д-р Румяна Тодорова може да оглави отново здравната каса, след като бе неин шеф по време на кабинета „Станишев”. Тя е номинирана за поста от Съвета по здравеопазване на БСП, стана ясно вчера”, съобщава в. „24 часа”.

„Разбирам, че имам подкрепата на БСП и ДПС за втори мандат, но официално за поста с мен не е говорено, коментира самата Тодорова, която е сестра на евродепутатката от БСП Илияна Йотова. Тя заяви, че й е трудно да отговори в този момент дали би приела поста. „Оставих касата в блестящо състояние, а ако трябва да се върна, отивам в една разрушена институция, касата зад гърба си няма един лев резерв”, обясни д-р Тодорова и попита къде са онези 1,7 млрд. лв., които е оставила в края на мандата си като шеф на НЗОК и които финансовият министър на ГЕРБ Симеон Дянков е взел и не е отговорил за какво са изхарчени. При наличието на тези пари всички дупки сега щяха да бъдат запълнени”, коментира д-р Тодорова, цитирана от в. „24 часа”.


Коментари