Публикация

От печата: 4200 бебета без ваксина за шарка убиец

Майки забраняват на лекарите да ги имунизират.


Близо 4200 бебета не са преминали задължителна имунизация против морбили, паротит и рубеола през изминалата 2012 г., съобщава в днешния си брой в. „Телеграф”.

Причината била, че майките следват новата мода срещу ваксините и забраняват на лекарите да поставят на децата им защитната инжекция, защото вярват, че тя може да ги разболее от аутизъм, детски паралич или множествена склероза. Резултатът е, че след като в продължение на две години и половина нямаше нито един случай на разболял се от морбили, от май насам са регистрирани 11, посочва вестникът.

Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола се поставя, когато бебето навърши 13 месеца.
По данни на здравните власти 6% от децата, родени през 2011 г. (или 4180 деца), не са били имунизирани срещу тези заболявания. Сходно е положението и с ваксината срещу туберкулоза. Тя се слага в първите две денонощия след раждането, като 3% от всички 62 000 бебета, проплакали през изминалата 2012 г., не са били имунизирани заради отпор от страна на родителите им. Това прави над 1800 новородени, пояснява в. „Телеграф”.

От началото на годината пък само в столицата са подадени официално 71 отказа от майки да ваксинират бебетата си срещу редица заболявания. Засега няма точни данни за цялата страна, но според здравни експерти общо отказите вече са преминали хиляда, като в това число дори не влизали родените в домашни условия деца.

„Отказът от ваксинация определено е мода, която не може да бъде обяснена по никакъв начин. Но в този случай тя е много опасна, защото излага на риск здравето и живота на отказалия се, на семейството му, на близките му, а също и на съвсем непознати хора”, заяви епидемиологът д-р Мира Кожухарова, цитирана от всекидневника.

Пред „Телеграф” епидемиологът д-р Ангел Кунчев каза, че спекулациите около ваксините са много.

„Аз лично съм получавал заповед от Министерството на здравеопазването, която гласеше, че имунизациите вече не са задължителни. Говоря ви за документ с подпис и печат”, разкри пред вестника д-р Кунчев. Той разказа и друга интересна история, според която само преди година от чешкото министерство на здравеопазването е получено запитване по подаден от българи сигнал, че при три деца от Бургас, съвсем точно посочени с данни, се е получила тежка реакция от чешка ваксина срещу морбили. „Говоря ви за ваксина, която никога не е била внасяна и използвана в България и такива случаи реално не съществуват”, каза още епидемиологът.


Коментари