Публикация

Модерно решение за здраво сърце

Доц. д-р Мария Папазова, холистичен лекар, препоръчва формулата от омега-3, коензим Q10 и селен


Д-р Папазова, постоянно говорим за сърдечносъдовите болести като социален бич, но правим ли необходимото поне да намалим риска?

България за съжаление е от водещите  в листата по честота на сърдечносъдови заболявания със смъртен изход. Звучи като клише, но причините са в начина ни на живот:  системно обездвижване, изключително замърсена екологична среда, ежедневен стрес. Следващият акцент е токсичното хранене. Маргаринът например „тапицира” кръвоносните съдове с неразградим „маншон”, стеснява се техният просвет и се нарушава храненето на сърдечния мускул и на всички останали тъкани. Да не забравяме и „белите” токсини - захар, йодирана сол и бял ориз.

От друга страна, ежедневното консумиране на рафинирани или пълнозърнести изделия от обичайната генномодифицирана пшеница поддържа по-високо ниво на кръвната захар. Това е причина за постепенно „озахаряване” на протеините във всички тъкани, включително и в  съдовите стени, които се втвърдяват и стават чупливи. Именно тези въглехидрати с висок гликемичен индекс, каквито са пшеничните изделия,  увеличават нивото на „лошия” холестерол и триглицеридите. Взети заедно с хроничната дехидратация, изброените фактори причиняват ранно състаряване на сърдечносъдовата система. Ако е налице и наследствен фактор за хипертония или ранна атеросклероза, внезапните инфаркти и инсулти не биха били изненада...

Как точно въздействат изброените фактори?

Поради натрупване на многобройни болестотворни причини все по-често наблюдаваме първоначално развитие на метаболитен синдром (МетС) и сърдечносъдовото страдание го следва. В малко по-редки случаи човек е сърдечноболен, без да е с наднормено тегло. Защото метаболитният синдром се изразява с висцерално затлъстяване (натрупване на мастна тъкан около корема и ханша), предизвикано от продължителна  резистентност на клетките спрямо инсулина. Новата мастна тъкан е хормонално активна, различна от подкожната и тази, която обвива вътрешните органи. Клетките й отделят специфични активни субстанции, които нарушават трайно и дълбоко обмяната на веществата в целия организъм и допълнително стимулират затлъстяването. Може да се каже, че всяко излишно килце води до още две!

Зависи ли метаболитният синдром от възрастта и какви са сигналите, че сме застрашени?

Метаболитният синдром се „подмладява” непрестанно, очевидно не е рядкост сред хората на средна възраст. За висцералното затлъстяване индикатор е размерът на талията – ако е над 80 см за жените и 90 см за мъжете. Друг сигнал са триглицеридите - повече от 1,7 ммол/л и за двата пола, намаленият „добър” (HDL) холестерол, т.е. по-малко от 1,29 за мъжете и от 1,03 за жените. Следващият показателен критерий е, ако към момента на диагнозата „метаболитен синдром” кръвното налягане е над 140/85 или човек вече приема медикаменти за хипертония. Метаболитният синдром увеличава трикратно риска от сърдечносъдови заболявания и двукратно - от сърдечносъдова смърт.

Какво може да предприеме човек, познавайки тези рискове?

За здрава сърдечносъдова система като първа стъпка е добре да изключим масово навлязлата напоследък храна „трепач” - бургери и тестени изделия. Много вкусни, но и още по-вредни. Трябва да променим модела си на живот и хранене – да включим в менюто си лимец, просо, елда, картофи, нахут, боб, грах, леща, черен ориз. Забравете и за маргарина.

За щастие вече разполагаме и с оздравителни природни продукти, заслужено популярни поради комплексната си формула. При по-продължителна употреба те разграждат атеросклеротичните плаки,  регулират мастната обмяна и свойствата на кръвта и намаляват телесното тегло. Напоследък много се говори за омега-3 мастните киселини, но тяхното действие при самостоятелно прилагане не е достатъчно ефикасно.

Какво им липсва?

Най-добрият вариант е към омега-3 (от студеноводни риби) да се добавят още някои специфични, метаболитно значими фактори. Харесвам много една формула, която съдържа оптимална концентрация на омега-3 - чисто, висококачествено рибено масло, богато на ценните мастни киселини – ЕРА (ейкозапентаенова) и DHA  (докозахексаенова). Без тях не само сърдечносъдовата система, но и мозъкът изобщо не могат  да работят правилно. Формулата включва още коензим Q10 и селен и тази тройна комбинация е сериозен щит срещу всеки от споменатите проблеми, нарушаващи  сърдечносъдовата функция. Добрата хранителна добавка трябва да е синергична и същевременно да притежава свойствата  и на клетъчноусвоима  храна. В случая това са добрите омега-3 мазнини и биоактивният антиоксидантен микроелемент с макроефект – селен. А коензим Q10 дава на всяка  наша клетка много сериозен енергиен бонус.

Тези три съставки осигуряват прецизна регулация на сърдечносъдовата функция, включително на кръвното налягане и на клетъчния метаболизъм и са мощен щит срещу споменатите болестотворни фактори. Коензим Q10 е много силен антиоксидант, селенът е изключителен имуномодулатор, който се грижи и за еластичността на съдовите стени. Омега-3 регулират изцяло мастната обмяна и заедно с коензима съдействат за плавното редуциране на теглото и лечението на метаболитния синдром. Своевременното приложение на комбинацията от трите активни съставки е и отлична профилактика срещу заболяванията на сърдечносъдовата система. 


Коментари