Публикация

Тонизиращите напитки - енергия назаем

Основна съставна част във всички енергийни напитки е кофеинът.


Човекът използва тонизиращи и стимулиращи средства от дълбока древност. В Близкия Изток и Индия за тази цел от векове служи кафето, в Азия – чаят, жен-шенът, елеутерококът и ефедрата, в Южна Америка – коката и йерба мате, в Африка – колата, в Русия – аралията и т.н. Високото физическо и нервно-психическо натоварване и постоянният стрес принуждават съвременния човек все по-често да се обръща към различни средства с психогенни и повишаващи ефективността на организма свойства. Битката за оцеляване и за постигане на по-привлекателна позиция в интелектуалната джунгла, в която светът постепенно се превръща, заставя мнозина да търсят всевъзможни начини за „изцеждане” до краен предел на жизнените си сили. И тук „на помощ” идват т.нар. енергийни напитки, които щедро обещават бодрост, прилив на физически и психически сили, подобряване на вниманието и концентрацията, зареждане с надежда, оптимизъм и самочувствие.

Първата подобна напитка – Lucozade, е създадена в Англия

през далечната 1929 г. и е била предназначена единствено за приложение в болнични заведения – за подобряване на тонуса и „възвръщане на изгубената жизнена енергия” на болните. В началото на 60-те години на миналия век в Япония и Южна Корея се  появява тонизиращата микстура Lipovitan, използвана главно от деловите хора – за повишаване на издръжливостта и интелектуалния потенциал. Качества, особено високо ценени в този бурно развиващ се регион на света. През втората половина на миналия век предприемчивият тайландец Чалео Ювидия на базата на местно тонизиращо питие Krating Daeng (Червеният бивол), на свой ред заимствано от Lipovitan, създава получилата широка популярност газирана енергийна напитка Red Bull. През 1987 г. съвместно с австриеца Дитрих Матешиц той основава едноименната компания, която още същата година започва серийно производство на продукта. Напитката постига невероятен успех – през 2000 г. от нея са продадени почти един милиард опаковки!

Перспективният пазар привлече и гигантите в питейната индустрия

"Кока–кола" и "Пепси–кола", както и редица други по-дребни производители (в т.ч. и в България), в резултат на което се появиха десетки нови напитки с екзотични, дори стряскащи наименования – Burn, Dynamite, Black Energy, Tiger, Adrenaline Rush, Shark, Red Devil, Gorilla energy drink, Jaguar и т.н. На крилете на агресивната реклама (казват, че една от водещите компании инвестира за маркетинг и реклама 40% от печалбата си) тези напитки стремително навлязоха в над 160 страни, като общото произведено количество възлиза на повече от 5 милиарда литра годишно. В резултат на сериозното задълбочаване на знанията в областта на физиологията, биохимията, органичната и аналитичната химия в новопоявилите се енергийни напитки към „традиционните”, класическите съставки се добавят все нови и нови, в резултат на което, по мнение на водещи учени в областта на медицината,  някои от тях се превръщат в истински взривоопасни тонизиращи „бомби”. Учените са сериозно обезпокоени от факта, че основни потребители на този продукт са подрастващите, които, в стремежа си да опитат „нещо по така”, нерядко сериозно злоупотребяват с тях, излагайки на сериозен риск здравето и дори живота си.

Кои са главните компоненти на енергийните напитки и какви са техните въздействия върху човешкия организъм?

Основна съставна част във всички енергийни напитки е кофеинът – известен и добре изучен стимулант на централната нервна система. Неговото действие да преборва съня, да повишава тонуса на организма, да подобрява функционирането на мозъка и да повишава работоспособността е познато от векове. Въздействието му върху организма настъпва около 40-50 минути след поглъщането и продължава няколко часа. След това настъпва период на повишена сънливост, отпадналост и умора. Предозирането на кофеина води до твърде неприятни ефекти като ускорен пулс, треперене, учeстено дишане, шум в ушите, безпокойство, объркване, безсъние и т.н. Кофеинът принадлежи към групата алкалоиди, известни под наименованието метилксантини, към които се отнасят още теоброминът и теофилинът, съдържащи се в какаото, чая, йерба мате, гуарана и др. Тези алкалоиди имат аналогично действие и често съпътстват (по-рядко заместват) кофеина в енергийните напитки. Съдържанието на обявения кофеин в тези напитки обикновено варира от 80 до 150 мг (чаша кафе съдържа от 75 до 120 мг) при здравна норма за възрастен човек от 300 мг/24 часа. Добавянето на допълнителни тонизиращи съставки като гуарана (листата на растението съдържат три пъти повече кофеин от кафето), йерба мате, семена кола (cola nuts) може да доведе количеството на кофеина и другите алкалоиди до критични и дори над тях стойности.

За усилване на въздействието в повечето енергийни напитки се добавят аминокиселини

като таурин, L-карнитин и креатин, които имат изключително важни функции в човешкия организъм. Например тауринът има антиоксидантно действие, укрепва сърдечния мускул, стабилизира сърдечния ритъм и подобрява паметта, L-карнитинът играе съществена роля като енергиен източник, а креатинът спомага за зареждането на „акумулатора” на организма, възстановявайки активната форма на главния енергиен източник, спомагащ за протичането на всички жизненоважни процеси – аденозинтрифосфата (АТФ). Енергийните напитки съдържат и редица витамини – В2, В3, В5, В8, В9, С, които участват активно в процесите, свързани с клетъчната енергетика и дейността на нервната система. Като правило енергийните напитки съдържат и значителни количества бързоусвояеми въглехидрати – глюкоза, D-рибоза, захароза, малтодекстрин (усвоява се по-бързо от глюкозата и е с по-нисък гликемичен индекс от захарта), както и вещества, свързани с въглехидратния обмен – глюкуронолактон и инозин. Глюкуронолактонът е метаболит на глюкозата, който повишава мускулната сила и издръжливостта. Освен това участва в детоксикацията на организма, способствайки за извеждането на вредните вещества. Инозинът спомага за отделянето на инсулина, подпомага метаболизма на въглехидратите и снабдяването на клетките на мускулите с кислород, подобрява енергийния баланс на миокарда. За разширяване на тонизиращия ефект в някои енергийни напитки се добавят екстракти от жен-шен, акай бери, гинко билоба, китайската „гъба на безмъртието” рейши, малина и др. Сами по себе си съставките на енергийните напитки са полезни вещества, т.е. не представляват пряка опасност за човешкия организъм, особено при умерена консумация – една, максимум две опаковки дневно. Според специалистите

опасността идва от събирането на едно място на толкова голям брой биологично активни вещества

и тяхното едновремено, „залпово” поглъщане, при това нерядко в твърде неразумни количества – три и повече опаковки. За съжаление в еуфорията на среднощните дискотеки подобни „подвизи” далеч не са рядкост. Погълнатата енергийна „бомба” заставя основните системи на организма – сърдечносъдова, нервна, дихателна, да заработят на пределен, турбо режим, което крие сериозни здравни рискове. Особено за младия, неукрепнал организъм, за бременните, както и за хипертониците. Схващането, че тези напитки доставят на организма море от енергия е заблуда, която е твърде далеч от реалността. Всъщност енергията в тях се доставя не от кофеина, теобромина, гуарана или йерба мате, а от съдържащите се в тях въглехидрати.

Абсолютно същият ефект, без каквито и да са здравни рискове, може да се постигне с чаша прясноизцеден плодов сок,

който също е богат източник не само на витамини, но и на минерали и други ценни за организма вещества. По същество енергийните напитки не доставят енергия на организма, а по-скоро му отнемат такава, заставяйки го, в състояние на упадък на жизнените сили, да я осигури за сметка на собствени източници. При предозирането им организмът е заставен да „изгребва” дълбоко законспирираните си жизнени ресурси, предназначени единствено за оцеляването му в екстремни условия. Т.е. касае се за една енергия „назаем” от собствения организъм... Връщането на този „заем” е свързано с изплащане на сериозни „лихви” под формата на нарушения в обмяната на веществата, изтощаване на нервната система, безсъние, повишена раздразнителност, умора и т.н.. Особено вредно е комбинирането на енергийните напитки с алкохол, което би могло да доведе до сериозни проблеми, дори до летален изход. За жалост някои енергийни напитки съдържат от 6 до 8% алкохол, което ги прави изключително опасни.

_____________

gpopov_bg@yahoo.com


" }-->

Коментари