Публикация

Реабилитират свинското и яйцата

Проблемът е не във вида на месото, а в калориите, твърди проф. Божидар Попов


Вредното въздействие на свинското, яйцата и млякото са силно надценени. Това обяви проф. Божидар Попов, шеф на Българското дружество по хранене и диететика, цитирайки нови научни данни, изнесени на VI научна конференция, посветена на храните и диетотерапията за превенция на съвременните болести. По думите му последните научни изследвания са категорични, че проблемът не е толкова в самите наситени мастни киселини, които се съдържат в тях, а в калориите на тлъстите меса. Дългогодишното им заклеймяване като причина на сърдечно-съдовите заболявания и съответно за намаляване на средната продължителност живота се оказали несъстоятелни.

„Мазнините в свинското са от 3 до 35%, като най-много калории има във вратните пържоли, в шарените меса. Те са опасни, защото не могат да се изгорят и остават като резервна мазнина в организма, която уврежда съдовете”, обясни специалистът. Той уточни, че е най-важно да не се нарушава балансираният енергиен прием на организма, защото именно това било пагубно. Комбинацията със стреса и обездвижването по думите ми образували жестоката триада, гарантираща намесата на лекар.

Яйцата също не са вредни – едно варено за закуска съдържа 65 кал, каза той. При пържене вече ставали 3 пъти повече. Митът, че млякото задължително трябва да е нискомаслено, също рухнал. До 10% от мазнините, които човек приема дневно могат да бъдат насители, а като цяло на мазнините се падат 30 енергийни процента от дневния хранителен прием, каза проф. Попов.  Опасни са трансмастните киселини, които се съдържат в евтините маргарини, в много от вафлите, бисквитите, напомни той.

Коментари