Публикация

Алкохолът – истината е в мярката

Интервю с д-р Стефан Николов, гастроентеролог в МБАЛ „Софиямед”.


Д-р Николов, когато в жегата говорим за алкохол и за влиянието му върху стомашно-чревния тракт, резонно е първо да коментираме бирата.

Всъщност алкохол се пие винаги, независимо от сезоните, но щом се затопли, хората предпочитат да пият бира, бели вина или розе. По принцип бирата има ниско алкохолно съдържание. Проблемът с нея, както и с останалите нискоалкохолни напитки, е, че много силно дразнят лигавицата на стомаха и стимулират отделянето на повече стомашни сокове. Второ, при един здрав човек, когато е гладен, се отделя много малко солна киселина. При хората, склонни към язви, към гастрити, към рефлукс езофагити, се отделя голямо количество солна киселина и заради това някои специалисти смятат, че язвите и гастритите при тях са по-скоро проблем не толкова на лигавицата, колкото са въпрос на регулация на солно-киселата секреция.

Парадоксът е, че по-висококонцентрираните алкохоли повишават по-слабо солно-киселата секреция. И затова язваджиите и хората, които са склонни към гастрити, от собствен опит са се научили да избягват нискоконцентрираните алкохолни питиета, каквито са различните аперитиви, дижестиви, вина.

Ако се върнем към бирата, която мнозина пият вместо вода...

Лошото е това, че в сегашната бира се съдържат разпенващи средства, стабилизатори, които й позволяват да издържа по 20-30 дни и повече, както и други добавки, които ние невинаги знаем точно какви са. Само в най-добрите пивоварни, които държат на името си, се поддържа в общи линии стандартът. Именно тези стабилизатори, пенители и други подобрители на вкуса биха могли да имат отражение върху храносмилателната система.

Но за да бъдем честни, трябва да кажем, че и самият алкохол, който се съдържа в бирата, освен че дразни стомаха, дванадесетопръстника, би могъл да има негативно отражение върху черния дроб. Реално почти всичко минава през черния дроб. И той се уврежда, ако трябва да преработи голямо количество алкохол. За да внесем яснота в понятията, добре е да се знае, че има няколко вида алкохолна консумация според народопсихологията. Северните нации - норвежци, финландци, руснаци - практикуват т.нар. суицидно (самоубийствено) пиене, те пият по много, без да се замислят за последиците. А южните народи пият за удоволствие и по-скоро слабоконцентрирани напитки. Те консумират качествени вина, и то в комбинация с качествени храни. И тук идва максимата, че всичко е въпрос на мярка.

Какъв е нашенският тип пиене?

Ние се намираме някъде по средата. Тоест консумираме концентрати, обаче заедно с мезета. Рядко ще видите българин, който да седне да пие ракия без някакво мезе. В България има райони, където се консумира и много вино - Пловдивско, около Асеновград, има около морето райони с много добри и качествени вина. Винарски район е и Северозападът, около Видин.

Има ли безопасни, дори полезни количества алкохол?

Очевидно това е част от нашия живот, част от цялата история на цивилизацията и аз смятам, че не можем да отхвърлим някои алкохоли в ниски количества. Например лично аз смятам, че червеното вино има дори позитивен ефект върху организма по простата причина, че в ципата и семките на червеното грозде се съдържат антиоксиданти. Има проучвания във Франция, където се консумира много вино, и то системно. В районите, където се отдават предпочитания на червеното вино, относителният процент на карцином на дебелото черво е по-нисък. За съжаление консумацията на големи количества понякога води до чернодробна цироза.

Има ли средства, които да предпазят черния дроб от алкохолната увреда при умерена консумация, разбира се?

Всеки човек, който намира, че алкохолът има място в неговия начин на живот, би трябвало винаги да си осигури възможност да се предпази от неблагоприятното му въздействие. Има няколко препарата, които се използват, но напоследък излязоха два  – „Хепасейв” и  „Хепасейв S” . Това са билкови препарати, но с мощно антиоксидантно действие и хепатопротективен ефект – което означава, че те защитават чернодробните клетки. Препаратът „Хепасейв S” има и добавени витамини, които помагат за възстановяване на периферната нервна система. Доказано е, че тя се уврежда от алкохола.

При хора с алкохолна зависимост много често се наблюдават т.нар. алкохолни полиневропатии. И в такива случаи се използват витамини от групата В. Това върши работа, особено в по-ранните стадии на полиневропатията. Аз смятам, че е добре тези препарати да се приемат периодично, особено тогава, когато по една или друга причина се консумира алкохол. Редно е да се каже, че примерно над 200-300 милилитра около 40-градусов концентрат седмично - това е вече алкохолизъм.


Коментари