Публикация

Д-р Н. Джафер: Необходима е демонополизация на НЗОК

По думите й така ще се постигне по-голяма конкуренция, от която пациентът може да спечели.


НЗОК към настоящия момент е един от най-мощните монополи в България, управлява над 3 млрд. лв., според някои изключително непрозрачно.

Това заяви д-р Нигяр Джафер, председател на здравната комисия в парламента, в интервю за в. „Монитор”.

„ По въпроса каква здравна система ни е нужда, аз твърдя, че 40-те млн. лв., които управляваха фондовете за допълнително осигуряване, преди да бъдат принудени да се прелицензират като застрахователни дружества, бяха най-мотивираните средства от тези в здравната система.

Хората или работодателите, които бяха решили да осигуряват своите служители допълнително, или гражданите да се осигуряват допълнително, бяха го направили най-мотивирано, за да получат повече здравни грижи”, изтъкна д-р Джафер.

„Ние категорично сме за демонополизация на касата и всякога сме твърдели това. Смятаме, че така ще се постигне по-голяма конкуренция, от която пациентът може да спечели. Ясно е, че в Германия със сто фонда и 10 пъти повече население, има едва около 50 000 души неосигурени”, допълни председателят на здравната комисия.

В интервюто тя се спира и на проблемите в спешната помощ. Според д-р Нигяр Джафер, за да се решат те, е необходима цялостна концепция.

„Подобряването на заплащането е първото нещо, което може да задържи хората в спешната помощ. Работещите там колеги нямат възможност за перспектива и развитие, трудно могат да направят специализации предвид тежките графици. Редно е да им се предложи възможност за специализации, тогава ще има и повече кандидати за системата на спешната помощ”, категорична е д-р Джафер.

Коментари