Публикация

От печата: Бебе почина при имунизация

Тримесечният Николай имал тумор на сърцето.


Тримесечно бебе, претърпяло сърдечна операция, почина внезапно след ваксина в кабинета на личния лекар. Трагедията се разиграла вчера сутринта в благоевградския квартал „Струмско”, съобщава в. „Стандарт”.

Майката на бебето Йорданка Златкова го довела, за да му поставят две задължителни ваксини - против полиомиелит, дифтерит, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенца тип В.

Д-р Райна Коричкова била първата ваксина в крачето, бебето било спокойно. При вкарването на иглата в другото краче за втората имунизация момченцето избухнало в плач, занесло се от рев, започнало да посинява. Педиатърката веднага го поставила на кушетката и започнала да го реанимира - изкуствено дишане, сърдечен масаж. Извикала линейка и колегите й продължили да се борят за живота на детето, пояснява изданието.

„Починало е, преди да го докарат при нас, нямало е пулс, ще бъде направена аутопсия, за да станат ясни причините за смъртта”, каза директорът на благоевградската болница д-р Красимир Михайлов. По случая ще се назначи проверка.

Детето се родило на 2 март. 20 дни по-късно го оперирали, като лекарите отстранили тумор на перикарда на сърцето му. „Шефът на Детската кардиология д-р Румен Маринов ни увери, че с лекарства за 3-4 години туморът ще се стопи, че няма проблем да му правим необходимите ваксини”, заяви 25-годишният баща Светослав Панджаров, цитиран от всекидневника.

Момченцето не било настинало, нямало и други противопоказания за имунизацията, допълни бащата, цитиран от в. „24 часа”. Въпреки заболяването се развивало добре и наддало повече от 2 кг и на височина с 4 см. Преди месец му поставили ваксина против хепатит и нямало никакви усложнения.

Лекарите от отделението по реанимация казали на родителите, че според тях причината за смъртта не е ваксината, а сърдечният проблем. Родителите на починалия Николай имат по-голямо момиченце на 3,5 г., посочва вестникът.


Коментари